Apple wint andere zaak over kraken iPhone

Een kleine overwinning voor Apple in de encryptiediscussie die in de VS speelt: in een andere zaak dan die rond de San Bernardino-zaak heeft de rechter geoordeeld dat Apple niet hoeft te helpen om een iPhone te unlocken. Die uitspraak kan Apple weer helpen in het beroep dat ze hebben ingediend in de San Bernardino-zaak.

Het gaat om een zaak in New York, waarbij de politie wil dat Apple meewerkt om toegang te krijgen tot de iPhone van een man die wordt verdacht van het dealen van drugs. Maar de rechter die de zaak behandelde vindt die eis ”onpraktisch en overdreven”. Wat de uitspraak vooral interessant maakt is dat de rechter bij zijn uitspraak een belangrijke wet onderuit haalt: de All Writs Act. Deze wet is al ruim 200 jaar oud en wordt ingezet om telefoons af te tappen. Maar volgens de rechter is deze zaak is de moderne interpretatie van deze wet onjuist.

De rechter vindt dat de wetgevers aan zet zijn en moeten zij nieuwe wetten maken, in plaats van dat rechters uitspraken doen op basis van achterhaalde wetten. Deze uitspraak zou weer kunnen dienen als jurisprudentie in de San Bernardino-zaak. Vandaag vindt de hoorzitting plaats in die zaak bij het Amerikaanse Congres. Mogelijk gaan zij aan de slag met nieuwe wetgeving op dit vlak.