Zo kijk je de Apple WWDC livestream en mis je niets van de nieuwe aankondigingen

Dat Apple zijn jaarlijkse developersbeurs zou organiseren stond buiten kijf, maar het was nog even onduidelijk of er ook weer een officiële opening met nieuwe aankondigingen zou plaatsvinden en of we een Apple WWDC livestream mochten verwachten. Maar die is er en vanaf vanavond 19.00 uur kunnen we Tim Cook en collega’s live volgen!

Je zou er bijna nerveus van worden: pas twee weken geleden stuurde Apple de officiële uitnodiging voor de opening van de WWDC op maandag. Voor de tweede jaar op rij huurt Apple het grootste evenementencentrum in San Jose af om programmeurs kennis te laten maken met hun nieuwste producten en software.

Wat kunnen we vandaag verwachten?

Het mag intussen geen verrassing meer zijn dat we vandaag voor het eerst kennis gaan maken met iOS 12. Heel spannend zal die aankondiging niet worden, zoals het er naar uit ziet, aangezien de meeste insiders vermoeden dat het vooral een verbetering in stabiliteit zal brengen.

Volgens Wired zou een nieuwe functie om mensen te motiveren vaker hun telefoon aan de kant leggen wel de meest verrassende nieuwe feature zijn, terwijl TNW verwacht dat er ook een aantal nieuwe opties met NFC in de ondersteunende iPhones zal worden vrijgegeven. Dat laatste vooral om ook iPhones geschikt te maken voor slimme sloten en auto’s die via een telefoon kunnen worden geopend.

De kans dat Apple nu al bekend maakt dat apps voortaan naadloos op zowel iOS als macOS kunnen draaien, lijkt gering. “Project Marzipan” lekte eind vorig jaar en zou het niet meer nodig maken om losse apps te kopen voor je Mac en smartphone. Maar volgens de doorgaans goed ingevoerde John Gruber zien we die opties op zijn vroegst pas in 2019.

Overigens zullen de updates aan macOS ook enigzins meevallen: de nieuwe ‘dark mode’ is intussen al gelekt en zou vanavond bevestigd kunnen worden. Daarnaast krijgt de App Store op de desktop en laptop eindelijk ook een facelift.

iPhone SE en Augmented Reality

Hardnekkige geruchten zijn er ook over een nieuwe versie van de iPhone SE. Volgens sommige bronnen zou het ‘instapmodel’ iPhone ook een zogenaamde ‘notch’ krijgen, vergelijkbaar met de iPhone X. Gezien zijn roots en positionering van zowel de X als SE lijkt dat onwaarschijnlijk.

Het is ook even afwachten of we vanavond al iets meer horen over uitbreidingen aan ARkit, Apple augmented reality-platform. De technologie wordt al door veel developers toegepast en ook Apple lijkt serieus te willen investeren in AR, maar het is de vraag of we vanavond al de volgende stappen van Apple te zien krijgen.

Laat staan dat we iets meer te weten zullen komen over het gerucht van een draadloze AR-bril van Apple.

WatchOS en andere gadgets

Naar verwachting zien we vanavond ook een nieuwe versie van WatchOS, het besturingssysteem voor de Apple Watch. Het zal niemand verbazen dat we in WatchOS nog meer focus zien op gezondheid- en bewegingsfunctionaliteiten.

Het Amerikaanse 9to5Mac koppelt de recente aankoop van slaapsensor Beddit door Apple aan een nieuwe optie om ook je slaap te monitoren met het horloge. Of het horloge daar dan ook de bekende sensor van Beddit voor nodig heeft, blijft vooralsnog gissen.

Overigens zou een aankondiging van die sensor prima passen in bredere serie aankondigingen van nieuwe hardware. We wachten immers nog altijd op de draadloze AirPower oplaadmat voor de iPhone 8, iPhone X en de draadloze oplader voor de AirPods. Bij de presentatie in september riep Apple dat we ze ergens in 2018 in de winkels mogen verwachten. Fingers crossed dus!

We blijven op de redactie ook de hoop houden dat WatchOS 5 eindelijk plaats biedt aan een App Store voor wijzerplaten, maar daar is het vooralsnog relatief stil rond.

Hoe bekijk ik de Apple WWDC livestream?

De livestream is vanavond even voor 19.00 te vinden op de WWDC website. Je kunt natuurlijk ook gewoon op de bank neerploffen en kijken naar de Apple WWDC livestream via je AppleTV!

Uiteraard volgen we op de redactie het event vanavond ook live!