Dit zijn alle Apple WWDC voorspellingen en geruchten op een rij

Apple WWDC voorspellingen

In het voorjaar organiseren alle grote techbedrijven hun ontwikkelaarsconferentie. Microsoft, Facebook en Google zijn al geweest. Apple is de laatste van de reeks en begint maandag met de WWDC. Tijd dus voor de nodig WWDC voorspellingen en geruchten. Jarenlang was het evenement de plek waar Apple de nieuwe iPhone introduceerde, waardoor nog steeds veel mensen vooral nieuwe producten verwachten. Maar WWDC is er in de eerste plaats voor ontwikkelaars en de focus ligt dus op software en diensten. Dingen waarmee ontwikkelaars verder kunnen.

De hele reeks aan ontwikkelaarsconferenties geeft daarom een goed beeld van welke grote ontwikkelingen er spelen of gaan spelen. Bij Microsoft, Facebook en Google was de focus duidelijk: persoonlijke assistenten (in chat- en spraakvorm) en in de tweede plaats virtual reality en augmented reality zijn de ontwikkelingen waar de grote spelers zich op focussen. Tenminste: de drie genoemde spelers. Volgt Apple deze lijn of kunnen we hele andere dingen verwachten?

Uit de uitnodiging zijn geen WWDC voorspellingen of geruchten te halen

We blikken alvast vooruit met onze WWDC voorspellingen:

1. Grote vernieuwingen voor Siri

Ooit liep Apple voorop met de ontwikkeling van spraakassistenten met Siri. Het bedrijf lanceerde de dienst al bijna vijf jaar geleden voor de iPhone. Inmiddels is het een fundamenteel onderdeel van bijna alle Apple-apparaten behalve de Mac en is het de enige spraakassistent die Nederlands spreekt. Maar qua functionaliteiten en snelheid is de ontwikkeling van Siri de afgelopen jaren beperkt geweest.

En dat is niet het enige probleem voor Apple. Amazon is het namelijk gelukt om de spraakassistent echt de woonkamers in te brengen met de Echo. Dat dat een hele interessante stap is, wordt bevestigd door Google die de Echo kopieert met de Google Home. Daarnaast kiezen zowel Amazon als Google ervoor om actiever aan de slag te gaan met het toevoegen van diensten van externe ontwikkelaars. En Google maakt zijn Assistent echt slim door ook met vervolgvragen te werken. Hoe dat in de praktijk werkt, is natuurlijk afwachten, maar het voert in ieder geval de druk op dat Apple echt stappen moet maken met Siri.

Apple zal hoogstwaarschijnlijk ook vooral het privacy-argument in de strijd gaan gooien als argument waarom Siri beter is dan de assistent van Google. Maar hoe ga je een spraakassistent beter maken en meer afstemmen op de gebruiker en zijn context zonder heel veel data over een gebruiker op te slaan in de cloud?

Het gerucht gaat dan ook de Apple Siri maandag opengooit voor externe ontwikkelaars. En daarnaast is het vrijwel zeker dat Siri naar de Mac komt. Eindelijk. Maar de vraag is wel of dat het verschil maakt. Er is meer nodig. Komt Apple daarom met een Amazon Echo-achtige Siri-speaker? Zeg nooit nooit, maar de kans dat we daar maandag ook maar iets over horen is vrijwel uitgesloten.

Hey Siri, wat gaat Apple aankondigen?

2. Apple Music en iTunes

Vorig jaar werd Apple Music geïntroduceerd op de WWDC. Gebruikers zijn tevreden op zich over de dienst zelf, maar de app zelf laat te wensen over. De interface is gewoon niet wat mensen van Apple verwachten. En dus zit er een redesign aan te komen. Meer focus op mooie albumcovers en op het ontdekken van nieuwe muziek. Een maand geleden kwam 9to5mac met het gerucht dat de Connect-functie om updates van artiesten te volgen grotendeels verdwijnt. Nu het mislukte Ping opnieuw is het Apple opnieuw niet gelukt om een sociale netwerk-achtige functie rond muziek en artiesten te creëren.

Op de Mac zou iTunes op de schop gaan. Sommige mensen denken dat deze app zijn langste tijd heeft gehad, maar niets blijkt minder waar. Een opfrisbeurt is echter noodzakelijk. Ooit was iTunes revolutionair, maar er zijn met de jaren steeds meer functies aan toegevoegd. Van het managen van je iPhone tot de App Store tot Apple Music. En vooral dat laatste is lastig in combinatie met de iTunes Store om muziek te downloaden. Tijd voor een redesign dus.

3. iMessage voor Android

Onderling versturen iPhone-bezitters dagelijks meer dan 200.000 iMessage-berichten per seconden. Maar voor contact met vrienden en collega’s die een Android-toestel hebben, zijn iPhone-bezitters aangewezen op SMS, WhatsApp of een andere chatapp. Apple heeft altijd geweigerd om een iMessage-app voor Android te maken; voor Apple Music deed het bedrijf dit al wel.

Eén van de laatste WWDC geruchten is dat Apple overstag is: iMessage komt naar Android, schrijft MacDailyNews. Of het gerucht betrouwbaar is, is onduidelijk. Maandag weten we meer.

4. Apple Pay

De volgende op de lijst WWDC voorspellingen: waarschijnlijk gaat Apple uitbreidingen van Apple Pay aankondigen. En dan doel ik niet zozeer op landen waarin de dienst beschikbaar is, maar op functionaliteiten. Al in maart ging het gerucht dat Apple Pay beschikbaar komt op mobiele websites, zodat je daar ook kunt afrekenen via de dienst. Daarnaast is er ook een gerucht dat je geld naar vrienden zou kunnen gaan versturen voor iMessage.

Misschien vraag je je af: allemaal leuk en aardig, maar wanneer komt Apple Pay nu naar Nederland? Apple Pay-baas Jennifer Bailey liet twee weken geleden weten dat het de betaaldienst zo snel mogelijk verder wil uitrollen in Europa. Het laatste gerucht dat ik zelf heb gehoord is dat Spanje nog voor dit jaar op de planning zou staan. Maar over Nederland is er helaas nog helemaal niets te melden.

Aankondiging Apple Pay in 2014

5. HealthKit, CareKit en HomeKit

Apple heeft een heleboel kits. Dit voorjaar lanceerde Apple bijvoorbeeld CareKit voor de gezondheidszorg als aanvulling op HealthKit, dat meer is gericht op onderzoek. Vanwege de recente aankondigingen hierover is er waarschijnlijk niets te melden maandag, ondanks dat het een ontwikkelaarsconferentie is.

En hoe zit het dan met HomeKit, Apple’s oplossing om smart home-producten te bedienen? Er komen steeds nieuwe producten op de markt, maar echt een groot succes is het nog niet te noemen. En vanuit Apple is er ook verder weinig beweging geweest. Geruchten over nieuws zijn er niet, misschien laat Apple het even voor wat het is.

6. iOS 10

Uiteraard gaan we maandag iOS 10 zien. Het nieuwe besturingssysteem voor de iPhone en iPad, dat dit najaar uitkomt. Zoals je hier boven kon lezen met dus waarschijnlijk vernieuwingen in Siri, Apple Music en Apple Pay. Ook worden er de nodige wijzigingen in de App Store doorgevoerd, maakte Apple al bekend.

Verder zouden diverse apps kleine vernieuwingen krijgen, maar niks revolutionairs. Al kan Apple ons altijd nog verrassen maandag.

7. MacOS

Apple-fans kunnen nog al wild worden van de kleinste dingen. Zo gaat al een tijdje het gerucht dat Apple OS X, het besturingssysteem voor de Mac een andere naam gaat geven. Op verschillende plekken is de nieuwe naam al opgedoken: macOS, in lijn met iOS, watchOS en tvOS. Qua functionaliteiten zijn er eigenlijk nog geen geruchten en ook de diverse techsites die over WWDC voorspellingen schrijven komen niet verder dan de komst van Siri naar de Mac.

8. Apple Watch

Waarschijnlijk komt Apple maandag met de aankondiging van versie 3 van het besturingssysteem voor de Apple Watch, WatchOS. Er is de laatste maanden ongelofelijk veel geschreven over welke problemen Apple daarmee zou moeten oplossen (al moeten die deels ook met hardware worden opgelost). De vraag is of we daadwerkelijk veel vernieuwing gaan zien.

Wat we wel weten is dat ontwikkelaars voortaan verplicht zijn om apps te bouwen die helemaal op het horloge zelf draaien. Dit maakt apps iets sneller, maar nog niet snel genoeg. Kan Apple hier nog iets aan doen en weet Apple het tij te keren van ontwikkelaars die massaal afhaken bij het maken van apps van de Apple Watch? Zijn apps überhaupt wel de juiste manier om ontwikkelaars functies aan het horloge te laten toevoegen? Veel vragen, hopelijk maandag antwoorden…

Nog geen nieuwe Apple Watch maandag

9. Apple TV

De Apple TV met App Store kwam afgelopen najaar uit. Maandag kan wel eens het moment zijn waarin de eerste grote software update wordt aangekondigd. Maar wat we daarin kunnen verwachten? Vooral veel kleine handige functies, verwachten kenners. En hoe zit het met Apple’s plannen voor een tv-dienst? Het is erg stil wat dat betreft, dus verwacht maandag geen nieuws.

10. Hardware

Zowel nieuwe Macbook Pro’s als nieuwe Cinema Displays kwamen langs in de geruchtenmachine, maar het lijkt er op dat we die maandag nog niet gaan zien. Tegen beter weten in hoop ik zelf alsnog op de nieuwe Macbook Pro met een OLED-balk op het toestenbord, maar stiekem weet ik al dat het niet gaat gebeuren maandag en zet ik hem niet op het lijstje WWDC voorspellingen. Alhoewel, het zou kunnen… Toch?

Apple zou intern ook al lange tijd bezig zijn met zowel virtual reality, als augmented reality. Daarvoor is sowieso hardware nodig en er is nog helemaal niets gelekt dat ook maar hier op wijst. Daar gaan we dus niets over horen maandag.

De WWDC Keynote begint maandag om 19:00 uur Nederlandse tijd en is via een livestream te bekijken.