Apple’s nieuwe AirPods Pro komen met ruisonderdrukking

Apple AirPods Pro

Hoewel Apple zijn nieuwe hardware vrijwel altijd aankondigt tijdens een groot evenement, maakt het soms als verrassing ook wat tussendoor bekend. Dat blijkt ook nu het geval, want het bedrijf heeft uit het niets een nieuwe aanvulling op zijn AirPods-serie onthuld. Het gaat om de AirPods Pro met ruisonderdrukking.

De AirPods Pro zijn net als de andere varianten in de serie volledig draadloze oortjes. Daarmee kun je muziek luisteren, bellen, series en films beluisteren, het geluid van games horen en spraakassistent Siri gebruiken.

Ruisonderdrukking

Dat is met de nieuwe AirPods Pro natuurlijk niet anders. Toch is er wel wat veranderd. Meest belangrijk: de oortjes komen met ruisonderdrukking. Dat wordt mogelijk gemaakt via twee microfoons en geavanceerde software die zich voortdurend aan de pasvorm van de oortjes aanpassen.

Eén microfoon zit aan de buitenkant en vangt het geluid van buiten op. Vervolgens analyseert het systeem het geluid en bepaalt het welk gedeelte ruis is. De AirPods Pro reageren met een antigeluid, waardoor de ruis wegvalt voordat het geluid je oor bereikt.

Binnenin je oor zit dan nog een microfoon, die luistert naar eventuele resterende ruis en dat onderdrukt. Het geheel past het geluid tweehonderd keer per seconde aan. Overigens is er ook een transparantie-modus, waarmee je alle omgevingsgeluiden goed kunt horen.

Nieuwe pasvorm

Ook hebben de AirPods Pro volgens Apple een nieuw, lichter ontwerp en is de pasvorm verder geoptimaliseerd. Ook komen deze varianten met drie sets aan flexibele siliconen oortips in verschillende maten. Die vormen zich naar de binnenkant van je oor, waardoor je gehoorgang volledig afgesloten wordt.

De AirPods Pro hebben verder een nieuw systeem met luchtgaatjes, waardoor de druk binnen en buiten je oor gelijk moet blijven. Ook dat moet ervoor zorgen dat ze lekkerder in je oor zitten.

Het geluid wordt geleverd via onder meer Adaptieve EQ, dat de lage en middenfrequenties automatisch afstemt op je oor. Ook is er een versterker met een groot dynamisch bereik dat een zuiver en helder geluid biedt en energiezuinig is.

Drukgevoelige sensor

De AirPods Pro bevatten verder een drukgevoelige sensor aan het uiteinde. Die sensor zorgt ervoor dat je kunt wisselen tussen actieve ruisonderdrukking en de transparantiemodus. De sensor laat je verder muziek pauzeren, verder afspelen, nummers overslaan en telefoontjes beantwoorden.

De AirPods Pro bieden tot slot vijf uur aan luistertijd, voordat je de accu op moet laden. Zet je actieve ruisonderdrukking aan, dan is dit 4,5 uur. Ook kun je dan 3,5 uur praten.

De nieuwe oortjes kun je nu al reserveren, maar verschijnen op 30 oktober pas in de winkel. De oortjes kosten 279 euro.