Duik in het archief van de sociale media van president Barack Obama

De twee termijnen van Barack Obama gaan gepaard met de geboorte en enorme groei van sociale media. De staf van de president heeft daar uitbundig gebruik van gemaakt. Maar nu aan het presidentschap van Obama een einde komt, is het tijd om presidentiële activiteit van Obama op onder meer Twitter, Facebook en Instagram af te sluiten.

Dat doet het Witte Huis met het openstellen van een doorzoekbaar archief met de 250.000 berichten die de afgelopen jaren door de officiële kanalen van het Witte Huis zijn geplaatst. De berichten zijn afkomstig van zo’n honderd profielen, waaronder het Instagram-account van de First Lady, het Twitter-account @POTUS en de officiële Facebook-pagina van het Witte Huis. De foto’s, berichten en video’s zijn een verzameling van de platformen Facebook, Twitter, Instagram, Flickr, Google+ en Pinterest.

Het archief is samengesteld om een transparant overzicht te geven van de online activiteit op sociale media van Obama en zijn staf. Dankzij het archief blijven de berichten bewaard, ook als een sociaal medium veranderingen aanbrengt of zelfs helemaal offline gaat.

Overdracht

Het Twitter-account @POTUS, dat in 2015 door Obama in gebruik werd genomen, wordt overgedragen aan president Donald Trump. Het account blijft al zijn volgers houden, maar alle huidige tweets worden verwijderd. Het Twitter-archief van de 44e president van de Verenigde Staten blijft voortbestaan onder het account @POTUS44.

Hetzelfde geldt voor de Instagram- en Facebook-pagina van het Witte Huis. Het team van Trump krijgt toegang tot de pagina’s en zijn volgers, maar alle inhoud wordt gewist. Een archief van alle berichten zal op Instagram terug te vinden zijn op de pagina ObamaWhiteHouse. Op Facebook krijgt het archief dezelfde naam. Individuele accounts van de president gaan krijgen de toevoeging 44, zodat de nieuwe president toegang krijgt tot de officiële accounts.

Trump wordt op 20 januari geïnaugureerd als de 45e president van de Verenigde Staten.