Assange: ‘De snelste weg naar gerechtigheid blijft het rapporteren van onrecht’

Samen met mede-klokkenluider Edward Snowden is hij misschien wel de spannendste naam in de enorme line-up van sprekers tijdens SXSW. In een virtuele conversatie met Austin over privacy en cyberveiligheid wist Assange de torenhoge verwachtingen nauwelijks waar te maken.

Al iets meer dan een jaar brengt Assange zijn dagen door in de Ecudoriaanse ambassade in hartje London. Voor Assange voelt het vaak als een gevangenschap, als is het een luxe gevangenschap, dat realiseert hij zich als geen ander. Zowel de ambassade als de Britse regering geven miljoenen uit om hem te houden waar hij is, wat een opvallende situatie is.

Assange_at_sxsw

Het zijn interessante tijden, aldus Assange. Hij volgt het nieuws uit de VS en Rusland met veel interesse en verduidelijkt nog maar eens dat we slechts het topje van ijsberg hebben geraakt met de onthullingen van Manning, Snowden en Assange’s WikiLeaks.

De Britse en Amerikaanse intelligentiediensten GCHQ en NSA hebben de afgelopen jaren miljoenen gigabytes aan persoonlijke data op weten te slokken en wisten die capaciteiten elke 18 maanden verder uit te breiden. De mogelijkheid om elke individu op aarde te volgen is dichterbij dan de meeste mensen zich realiseren.

The best way to pursue justice is to report on injustice

Het baart de Australiër veel zorgen dat er nu actief gejaagd wordt op de journalisten die zich bezighouden met het melden van de gebeurtenissen. Met name omdat hij veel waarde hecht aan het wereldkundig maken van recht. Volgens Assange is het melden van onrecht het snelste pad naar gerechtigheid. Tegelijkertijd ziet hij een openlijke aanval op de vrijheid van de pers, door het oppakken en ondervragen van journalisten die zich bezighouden met die taak.

Het is duidelijk dat Assange al een tijdje in een soort vacuum opereert. Zijn woorden lijken soms iets minder krachtig neergezet dan we van hem gewend zijn, iets wat overigens ook aan de falende techniek (slechte audio, haperende connectie) te wijten zou kunnen zijn.

De boodschap van Julien Assange blijft echter onveranderd en gezien de ontwikkelingen van de afgelopen maanden zal deze ook onveranderd belangrijk blijven: “We shouldn’t be giving power to organizations who already have it all”.

02_Footer-GPS