‘Assange probeerde vanuit ambassade Ecuador andere landen te bespioneren’

Julian Assange zou geprobeerd hebben om de ambassade van Ecuador in Londen te gebruiken als “een centrum voor spionage”. Dat stelt Lenín Moreno, president van Ecuador, in een interview met The Guardian. De WikiLeaks-oprichter werd vorige week opgepakt, nadat zijn asiel door Ecuador werd ingetrokken.

Assange verbleef zeven jaar in de ambassade van Ecuador, wegens een rechtszaak in Zweden. In Groot-Brittannië werd hij aangeklaagd wegens het schenden van zijn borgtocht in 2012, toen hij asiel aanvroeg bij de ambassade. De voornaamste reden dat Assange in de ambassade zat, was omdat hij bang was uitgeleverd te worden aan de Verenigde Staten.

Inmiddels is hij in de VS aangeklaagd wegens een samenzwering om militaire geheimen te stelen met Chelsea Manning. Het land heeft ook om uitlevering gevraagd. Naar verwachting gaat hij dat verzoek aanvechten.

De arrestatie van afgelopen donderdag was mogelijk, omdat Ecuador het asiel van Assange ingetrokken had. Moreno stelt nu dus dat de man probeerde andere landen te bespioneren. “We kunnen niet toestaan dat ons huis een centrum voor spionage wordt. Die activiteit schendt asielvoorwaarden. Onze beslissing is gebaseerd op internationale wetten.”

Moreno

Moreno zelf heeft echter ook een omstreden geschiedenis. De vorige president, Rafael Correa, beschuldigde hem eerder al van “een misdaad die de mensheid nooit zal vergeten” en omschreef Moreno als “de grootste verrader in de geschiedenis van Ecuador en Latijns-Amerika.”

WikiLeaks werd eerder al gelinkt aan een anonieme website die claimde dat Moreno’s broer een bedrijf in een ander land had gemaakt, en die materiaal lekte zoals privéfoto’s van Moreno en zijn familie. Moreno stelt nu dat het intrekken van het asiel van Assange niets te maken heeft met de manier waarop de documenten over zijn familie gelekt zijn.

In het interview beschuldigt Moreno Assange echter meermaals voor inmenging in interne zaken van andere staten, waarbij hij de publicatie van documenten van het Vaticaan door WikiLeaks in januari dit jaar als recent voorbeeld noemt. “Het is jammer dat er individuen zijn die zich toewijden aan het schenden van de privacy van mensen”, aldus de president.

De advocaat van Assange ontkent de beschuldigingen.