Audi presenteert conceptauto die rijdt op waterstof

Audi heeft op de North American International autoshow in Detroit een nieuwe conceptauto gepresenteerd. De auto draagt de naam Audi h-tron Quattro en is de opvolger van de e-tron Quattro.

Het belangrijkste aspect van de nieuwe auto is dat hij rijdt op waterstof. Met een volle tank waterstof kan de auto zo’n 600 kilometer rijden. Daarnaast heeft de auto een gigantisch zonnepaneel op het dak waarmee lithium-ion batterijen in de auto worden opgeladen.

Niet alleen Audi toonde een nieuwe auto, ook Mercedes-Benz liet volgens Arstechnica aan Autocar weten dat ze bezig zijn met het ontwikkelen van een waterstofversie van de GLC SUV. Deze zou volgend jaar op de autoshow in Frankfurt gepresenteerd worden. Ook BMW, Toyota en Honda zijn al langer bezig met het testen van auto’s die rijden op waterstof.

Toch is niet iedereen overtuigd van het gebruik van waterstof in elektrische auto’s. Volgens Elon Musk is het minder efficiënt om met elektriciteit waterstof te moeten produceren en opslaan dan gewoon een batterij te vervangen. Daarnaast heeft waterstof als nadeel dat het vervoer en de opslag lastig en duur zijn, omdat dit onder hoge druk moet gebeuren. Vorige week schreven we over een groep studenten die als oplossing een auto heeft ontwikkeld die rijdt op mierenzuur, wat een deel van de beperking van waterstof wegneemt.