De augmented reality en virtual reality wordt niet alleen toegepast bij videogames, maar de technologie wordt steeds vaker als hulpmiddel ingezet.
De universiteit van Oxford is op dit moment druk bezig met het ontwikkelen van een augmented reality-bril. Blinden en zeer slechtzienden kunnen deze bril gebruiken als hulpmiddel in hun dagelijkse leven. De bril is uitgerust met een Kinect-achtige beeldsensor. Deze sensor houdt continu de omgeving van de gebruiker in de gaten.
De bril zorgt ervoor dat de omgeving van de persoon met een enorm contrast wordt weergegeven. Het gaat hierbij niet om het zien van details, want de bril dient vooral om de gebruiker te laten zien in wat voor omgeving hij zich bevindt. Als mensen of voorwerpen dichterbij komen, worden deze ook lichter gekleurd. Daarnaast beschikt de bril over een infrarood-camera, zodat ‘ie in het donker gebruikt kan worden.
Het uiteindelijke doel is dat de bril er straks net zo uit komt te zien als een normale bril. De slimme bril zal uiteindelijk zo’n vierhonderd euro kosten, maar op dit moment zijn onderzoekers nog volop aan het sleutelen aan de bril.