‘Augmented reality kan je gedrag in de echte wereld veranderen’

Augmented-reality-onderzoek-Stanford

Augmented reality is inmiddels een bekend onderdeel van ons leven geworden, onder meer dankzij spelletjes en apps op onze telefoon die er gebruik van maken. Onderzoekers van Stanford hebben echter ontdekt dat de techniek je gedrag in de echte wereld ook aan kan passen.

Voor het onderzoek, geleid door communicatieprofessor Jeremy Bailenson, kregen mensen een bril op waarmee door computer gegenereerde afbeeldingen over omgevingen in de echte wereld heen werden gelegd. In totaal waren er 218 deelnemers en drie onderzoeken.

In de eerste twee onderzoeken moesten de deelnemers omgaan met een virtuele avatar genaamd Chris, die op een echte stoel voor de deelnemers zou gaan zitten. In de eerste studie werden sociale remmingen onderzocht.

Als iemand in de echte wereld naar je kijkt terwijl je een taak uitvoert, is het uitvoeren van de eenvoudige taak eenvoudiger en een moeilijke taak moeilijker. In het eerste onderzoek bleek dat dit ook geldt wanneer de avatar genaamd Chris naar je zit te kijken, en hij in je digitale blikveld zit.

Op een stoel zitten

Een tweede onderzoek testte of deelnemers geaccepteerd sociaal gedrag uitvoerden als ze omgingen met Chris. Dit werd gemeten door te kijken of deelnemers op de stoel zouden gaan zitten waar Chris eerder op zat. Iedereen met de headset op, ging op de lege stoel naast Chris zitten en niet op de avatar zelf.

Opvallend is dat dit gedrag niet alleen aanhield als de headset op was. Ook nadat deelnemers de virtuele avatar niet meer konden zien, koos 72 procent nog steeds om op de lege stoel naast Chris te zitten. Zelfs als je hem niet kunt zien, pas je je dus aan op zijn aanwezigheid.

Het derde onderzoek bekeek hoe augmented reality impact heeft op de sociale connectie tussen twee mensen die praten, als één van hen een headset op heeft. De mensen met de headset op bleken zich minder sociaal verbonden te voelen met hun gesprekspartner.

Toekomst

Bailenson stelt dat er nog extra onderzoeken nodig zijn om de effecten van kunstmatige intelligentie te bestuderen. Toch heeft het voor de toekomst zeker wel nut om te weten hoe augmented reality ons beïnvloed.

“Augmented reality kan de klimaatcrisis helpen door realistische virtuele vergaderingen op te zetten, waardoor we geen benzine nodig hebben om naar vergaderingen te rijden of te vliegen”, aldus Bailenson.

“Dit onderzoek kan de mogelijke sociale consequenties van het gebruik van augmented reality op grote schaal duidelijk maken, zodat de technologie aangepast kan worden om deze problemen te voorkomen, voor ze veel voorkomen.”