Microsoft brengt augmented reality volgend jaar naar de Xbox

Microsoft maakte net iets meer dan een jaar geleden bekend dat de HoloLens beschikbaar zou worden voor ontwikkelaars. Dit jaar zegt het bedrijf echter nog meer in te zetten op augmented reality. Tijdens ontwikkelaarsconferentie GDC liet het techbedrijf weten dat augmented reality in 2018 naar de Xbox One en  zijn opvolger Project Scorpio moet komen, weet Engadget.

Daarmee zou het de eerste augmented-reality-headset zijn die je koppelt aan een gameconsole. Hoe dat er uiteindelijk precies uit moet gaan zien, is nog niet helemaal duidelijk. Het bedrijf liet alleen weten dat het het plan is om de techniek naar de Xbox One en Project Scorpio te brengen. Om je geheugen even op te frissen: Project Scorpio is een nieuwe versie van de Xbox One met sterkere hardware die eind 2017 moet verschijnen.

Microsoft noemt de techniek zelf mixed reality, waarmee je objecten uit de echte wereld naar een virtuele ruimte kunt brengen, maar ook virtuele objecten naar een omgeving in de echte wereld kunt halen. Door camera’s op de headset te plaatsen worden de bewegingen van je hoofd en lichaam gevolgd, evenals de objecten om je heen.

Headset

Daarnaast deed Microsoft nóg een aankondiging op het gebied van augmented reality tijdens GDC. Namelijk die van de Acer Windows Mixed Reality Development Edition-headset. Een virtual-reality-bril die ook dienst doet als augmented-reality-bril en waarbij de rekenkracht niet in de headset verwerkt zit. Je zult hem, net als veel andere VR-brillen, moeten koppelen aan een computer. Het apparaat is bedoeld voor ontwikkelaars, zodat ze toepassingen van de technologie kunnen ontwikkelen.

In de bril zitten twee LCD-schermen die ieder een resolutie van 1440 bij 1440 pixels hebben. Daarnaast is er een koptelefoonaansluiting aanwezig, zodat je een microfoon of koptelefoon kunt aansluiten. Alle data wordt verzonden via een kabel via HDMI 2.0 of USB 3.0. Dankzij camera’s en sensoren aan de buitenkant kan de omgeving worden gescand en ook worden getoond voor AR-toepassingen. Je kijkt dus echter niet echt door de bril geen zoals bij de HoloLens.

De headset voor ontwikkelaars moet in maart verschijnen, als onderdeel van iedereen-mag-microsoft-eigen-hololens-bril-bouwen. Ergens rond de feestdagen wordt hij waarschijnlijk ook beschikbaar voor consumenten.