Numrush

Australië zet camera met kunstmatige intelligentie in om automobilisten met telefoon achter stuur te beboeten

Er werd al maanden lang mee getest: een camera die met behulp van kunstmatige intelligentie kan zien dat een automobilist met zijn telefoon achter het stuur zit. In Australië gaan ze de camera’s nu op grote schaal uitrollen in de deelstaat New South Wales.

Na succesvolle, kleinere tests van het slimme camera systeem in Engeland en Saudie Arabië, werd de camera eerder dit jaar over een langere periode getest in Australië. Gedurende 6 maanden werd het systeem uitgetest in New South Wales, een periode waarin de lokale overheid naar eigen zeggen meer dan 100.000 bestuurders wist te betrappen met een telefoon in de hand.

Daar tegenover wist de politie in de deelstaat middels controles over het hele jaar ‘pas’ zo’n 16.500 overtreders te beboeten.

Vanaf 1 december zal het systeem op 45 plaatsen door de hele deelstaat worden uitgerold, maar bestuurders zullen dat niet zo snel doorhebben. Er zullen namelijk geen waarschuwingsborden worden geplaatst voor de detectie.

In de eerste drie maanden dat het systeem actief is worden er geen boetes uitgeschreven, maar komen overtreders weg met een waarschuwing. Daarna volgen boetes van omgerekend 200 tot 300 euro, afhankelijk van de locatie van de overtreding.

Menselijke controle

De detectie van telefoongebruik werkt overigens niet volledig automatisch. De camera neemt een foto van elk voertuig dat passeert en zal vervolgens via kunstmatige intelligentie proberen vast te stellen of de bestuurder op de foto een telefoon in de hand heeft.

Zodra het systeem een mogelijke overtreding heeft gezien, gaat de foto langs een menselijke controle alvorens er een boete wordt uitgeschreven.

Deze werkwijze zorgt voor behoorlijk wat discussie, zeker met het oog op privacy. De lokale overheid is er echter van overtuigd dat er voldoende veiligheidsmaatregelen worden genomen bij het maken en opslaan van de foto’s.

Foto’s die niet worden aangestipt door de kunstmatige intelligentie worden binnen een uur van de servers verwijderd, blijkt bij een menselijke controle dat het systeem een fout heeft gemaakt, wordt de foto binnen 48 uur verwijderd.

Toch vreest men dat de lokale rechtbanken de komende maanden het bijzonder druk gaan krijgen met alle mensen die hun bekeuring gaan aanvechten.

In Nederland maakt de politie sinds dit najaar gebruik van 2 mobiele camera’s die op dezelfde manier overtredingen moet vastleggen.

(Foto: Shutterstock)