Numrush

Australië: ‘Mensen mogen onder invloed in zelfrijdende auto stappen’

Mensen onder invloed van alcohol of drugs zouden gewoon achter het stuur van een zelfrijdende auto mogen kruipen – als dat voertuig tenminste nog een stuur heeft. Dat stelt de National Transport Commission (NTC), een adviesorgaan van de Australische overheid, in een deze week gepubliceerd rapport (pdf).

De NTC zegt dat alcohol- en drugsovertredingen niet relevant zijn voor zelfrijdende voertuigen omdat het onmogelijk is om een zelfrijdende auto te besturen. Het adviesorgaan heeft het in dit specifieke geval over voertuigen die volledig autonoom kunnen rijden.

Het advies geldt echter ook voor voertuigen die in hoge mate autonoom kunnen rijden. Een mens hoeft in beide gevallen niet paraat – of zelfs in staat – te zijn om te het stuur over te nemen. Het voertuig in kwestie kan zichzelf namelijk veilig tot stilstand brengen.

Een mens kan er bij voertuig met hoge – maar niet volledige – mate van autonomie nog altijd voor kiezen om de besturing over te nemen. In dat geval gelden de verantwoordelijkheden die nu ook al gelden, stelt de NTC. De bestuurder mag dus niet onder invloed zijn van alcohol of drugs als hij de besturing overneemt.

Voor volledig autonome voertuigen is dat anders. Deze voertuigen zijn immers niet ontworpen voor een menselijke bestuurder. Wie in de auto zit, is altijd een passagier. Deze situatie is daarom vergelijkbaar met een persoon die na een slok op in een taxi stapt.

Aanpassingen

De NTC stelt voor dat de Australische wet aangepast wordt om relevant te zijn voor de toekomst. Het is nu bijvoorbeeld verboden om een auto te starten als je onder invloed bent van alcohol en drugs. Dat betekent dat een bestuurder die in dronken toestand met een zelfrijdende auto naar huis wil, alsnog de wet overtreedt.

“Dit is een drempel voor het gebruik van een [zelfrijdend] voertuig om veilig naar huis te rijden na het drinken”, schrijft de NTC. “Mensen in staat stellen om, onder invloed, een autonoom voertuig te gebruiken kan het rijden onder invloed tegengaan.”

Auto’s met hoge of volledige mate van zelfstandigheid worden op dit moment nog niet verkocht. Naar verwachting duurt het nog tot minstens 2020 voordat het wel zover is.