Australië wil dubbele belasting op Bitcoin afschaffen

Australië wil de dubbele belasting op Bitcoin afschaffen. Dat schrijft de Australische overheid (pdf) in plannen die deze maand bekend zijn gemaakt. De overheid wil Bitcoins niet meer als goederen, maar als een echte munt erkennen.

Als Bitcoin als goed wordt behandeld, betekent dat in de praktijk dat mensen twee keer belasting moeten betalen: één keer bij het kopen van het de virtuele munten en daarna nogmaals als met die bitcoins andere goederen worden gekocht. Door bitcoin als munt te erkennen, is dat niet meer het geval.

Australië wil een prominentere rol gaan spelen op het gebied van financiële technologie. Volgens de overheid heeft de onderliggende blockchaintechnologie de potentie om het functioneren van de markt drastisch te versimpelen en dat is goed voor de economie. De Australische beurs ASX wil die mogelijkheden onderzoeken en de overheid omarmt dat, want een versimpeling van de handel is goed voor investeerders, handelaren en de overheid zelf.

In oktober vorig jaar oordeelde het Europese Hof van Justitie al dat er geen extra belasting over de virtuele munt mag worden betaald. Daarvoor kwam het in sommige landen namelijk voor dat er twee keer moest worden betaald: één keer voor de verkoop zelf en daarnaast nog een keer voor het inruilen van de bitcoins in euro’s.