Australische banken willen af van monopolie Apple Pay

De drie grootste Australische banken willen onderhandelen met Apple om een systeem voor mobiel betalen toe te laten op de apparaten van het bedrijf. Dat schrijft persbureau Reuters. De banken hebben een verzoek ingediend bij de Australian Competition and Consumer Commission (ACCC) om gezamenlijk met Apple om de tafel te gaan zitten.

Op dit moment staat Apple derde partijen niet toe om hun eigen systeem voor contactloos betalen te gebruiken voor bijvoorbeeld de iPhone. In plaats daarvan loopt al het contactloze digitale betalingsverkeer via de portemonnee van Apple Pay, waardoor Apple een monopolie op het gebruik van de dienst voor zijn eigen apparaten heeft. Door samen een onderhandelingsverzoek bij de ACCC in te dienen, hopen de banken een sterkere positie tegenover Apple te hebben.

De vierde grootste bank van Australië, Australia and New Zealand Bank (ANZ), sloot in april een deal met Apple om het betaalsysteem van de techgigant in het land te gebruiken. ANZ sluit zich niet aan bij het onderhandelingsverzoek van de drie grootste banken.

Naast Australië is Apple Pay is op dit moment alleen beschikbaar in de Verenigde Staten, Canada, China, Hong Kong, Singapore, Zwitserland, het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk. Wanneer de dienst naar andere Europese landen komt is nog niet bekend.