Australische leger mag weer drones van DJI gebruiken

Het Australische leger mag weer drones van DJI gebruiken. Dat schrijft Reuters. Eerder deze week werd bekend dat het Australische leger het gebruik van drones van de Chinese fabrikant DJI tijdelijk stillegde. Het ministerie van Defensie wilde de apparaten onderzoeken, omdat er zorgen waren ontstaan over de veiligheid ervan.

In augustus stopte het Amerikaanse leger al met het gebruik van DJI-drones. Op basis van die beslissing besloot het Australische leger dezelfde stap te nemen, berichtte The Australian deze week. Volgens de krant gebruikt het Australische leger in totaal zo’n veertig drones in militaire oefeningen. Hoe de drones precies worden ingezet, is onduidelijk.

Nu heeft Australië besloten dat het leger de drones van DJI weer mag gebruiken, maar alleen in situaties die niet achter gesloten deuren plaatsvinden. Of de drones desondanks nog wel in confidentiële situaties gebruikt gaan worden, wilde de Australische minister van Defensie niet zeggen, schrijft The Australian.

‘Heroverweging is terecht’

In een blog op Medium schreef een expert deze week waarom het opnieuw beoordelen van DJI-drones volgens hem een goede beslissing is. “DJI blijft een beperkte mate van controle houden over de drones, nadat je ze gekocht hebt. Daar zijn perfect legitieme redenen voor, waaronder het instellen van veiligheidsmaatregelen en verboden zones rondom vliegvelden, militaire gebouwen, publieke evenementen enzovoorts.”

Toch zouden de drones informatie over militaire tactieken, procedures of locaties kunnen lekken. Daarnaast bestaat altijd het risico dat de drone niet naar wens werkt, of helemaal niet werkt.