Australische software brengt criminaliteit in kaart

Wetenschappers in Australië – Sidney om precies te zijn – werken momenteel aan een open source, twee dimensionale tool die veiligheidsinstanties (zoals de politie) in staat moet stellen om visueel ongebruikelijk gedrag in kaart te brengen. De tool moet opvallende transacties op het gebied van telefoontjes, overboekingen of verzekeringsaanvragen snel in kaart brengen en fraudeurs snel aan de kaak stellen.

Het GEOMI (Geometry for Maximum Insight) project is een Java-gebaseerde tool die sinds 2005 bij de Universiteit van Sidney in ontwikkeling is en eind vorig jaar zijn versie 2.0 gelanceerd zag. Volgens professor Seok-Hee Hong is de software uitermate geschikt om complexe relaties te analyseren in sociale netwerken, e-mail datasets en telefoon geschiedenis.

Door een platte, twee dimensionale weergave van deze analyses zou de software medewerkers van politie of beveiligings instanties in staat stellen om anomaliteiten te ontdekken in de datasets – zogenaamde “short cycles”.

Professor Hong legt uit dat dit is basis van maximaal 4 tot 5 lagen van connectiviteit: “Tom is connected to John. John is connected to May. May is connected to Keith. Keith is connected to Tom“. Deze korte “loop” zou volgens Hong inzicht kunnen geven tot fraudeleus gedrag: “If this connection represents money transfers, phone calls, or medical insurance claims, it could be an example of suspicious behaviour and used to detect fraud“.

Het GEOMI project is volgens de professor vooralsnog een prototype, maar zou als visuele onderzoekstool wel degelijk voor commerciële doeleinden ingezet kunnen worden. Meer informatie vind je op de website van het project.