Autoriteit Persoonsgegevens: Bijhouden gezondheid werknemers via wearables mag niet

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP), voorheen bekend als het College Bescherming Persoonsgegevens, laat vandaag weten dat werkgevers de gezondheidsgegevens van werknemers verkregen door bijvoorbeeld wearabeles niet mogen verwerken. Zo zouden er onder andere bedrijven zijn die via wearables de hoeveelheid beweging en gegevens over het slaappatroon van werknemers bijhielden.

Volgens de AP zijn dit gevoelige persoonsgegevens en gelden hier strenge wettelijke eisen voor en is het verwerken in strijd met de Wet Bescherming persoonsgegevens (Wbp). Werkgevers mogen deze gegevens dan ook niet opslaan en verwerken.

De AP laat weten dat na het onderzoek twee bedrijven zijn gestopt met het verwerken van de persoonsgegevens. De bedrijven hadden werknemers een wearable cadeau gedaan waarmee ze inzicht kregen in de hoeveelheid beweging en het slaappatroon van de werknemers.

De AP zegt dat werkgevers een wearable cadeau mogen doen, maar het is “niet de bedoeling om vervolgens gegevens over de gezondheid van de werknemers in te zien. Ook niet als de een medewerker hier toestemming voor geeft,” laat Wilbert Tomesen, vicevoorzitter van de AP weten.