De Nederlandse Autoriteit Persoonsgegevens (AP) ontdekte recent dat techgigant Google een aantal privacywetten grof zou schenden. Gebruikersdata van YouTube en Google werd zonder toestemming gecombineerd, waardoor velen niet doorhadden dat er een groot dataprofiel over ze werd samengesteld. Maar goed nieuws: nadat de AP dit aan de kaak stelde, heeft Google zijn beleid aangepast. Het bedrijf maakt zich daarom niet langer schuldig aan privacyovertredingen. Maar goed ook, want Google hoeft daarom geen dwangsom te betalen.
Inmiddels zou Google bijvoorbeeld duidelijker uitleggen dat YouTube één van hun diensten is. Sinds 2015 wordt er bovendien om toestemming gevraagd als data van een YouTube- en Google-account wordt gecombineerd. De privacy van gebruikers zou hierdoor beter worden gewaarborgd, omdat een gebruiker weet wat er met zijn of haar data gebeurt. Hetzelfde gebeurde ook bij gebruikers zonder accounts, door data afkomstig van cookies zonder toestemming te combineren.
Google heeft het een paar keer zwaar te verduren gehad op het gebied van privacy. Zo moet het bedrijf op last van Europese rechters zoekdata verwijderen als de persoon die hier in wordt genoemd er naar vraagt.