Je Audi gaat je vanaf volgend jaar vertellen wanneer het stoplicht groen wordt

Iedereen kent het wel: je staat voor een stoplicht en vraagt je af wanneer deze nu eindelijk eens op groen springt. Voor voetgangers is er op een aantal plekken al een oplossing, namelijk lampjes die aangeven hoeveel seconden je nog moet wachten. Maar in de auto heb je dit soort voordelen niet. Tot volgend jaar dan, want dan gaat Audi de eerste auto’s uitrollen die je vertellen wanneer het groen wordt, schrijft Fortune.

De eerste auto’s waar de technologie, genaamd Traffic Light Information (TLI), in beschikbaar wordt zijn de Audi A4 en Q7 uit 2017 en de modellen die na 1 juni 2016 gemaakt zijn en Audi connect Prime hebben. Deze maand lanceert TLI in Las Vegas, maar uiteindelijk moet dit natuurlijk verder uitgerold worden. Wanneer de techniek naar Nederland komt, is nog niet bekend.

Het idee is dat de auto’s gaan realtime gaan praten met een verkeerslicht. Kom je er bij in de buurt, dan ontvangt je Audi via een 4G-verbinding informatie van het systeem dat verkeerslichten monitort. De auto geeft vervolgens aan hoelang het nog duurt voor het stoplicht op groen springt.

De nieuwe feature is voor veel automobilisten al een verademing, maar er moeten in de toekomst nog meer functies komen. Uiteindelijk is het misschien mogelijk om bijvoorbeeld je route te verbeteren op basis van de informatie, je auto aan en uit te zetten om benzine te besparen en om een maximale snelheid te berekenen om zoveel mogelijk groene stoplichten achter elkaar tegen te komen.