Vanaf nu heeft iedere Tesla alles wat nodig is om autonoom te rijden

Tesla maakt alle auto’s die het bedrijf voortaan fabriceert klaar om volledig autonoom te kunnen rijden. De benodigde hardware daarvoor wordt vanaf nu in alle auto’s gebouwd. Zowel de Model S als Model X en de nog te verschijnen Model 3 zijn dan hardwaretechnisch klaar om volledig zelfstandig ritten te maken. Wie nu een nieuwe Tesla koopt, zal voorlopig echter nog geen gebruik kunnen maken van de standaardfuncties die huidige Tesla’s wel bezitten.

De mogelijkheden van Autopilot, waarbij de Tesla taken van de bestuurder kan overnemen, moeten voor de nieuwe hardware nog in de praktijk worden getest. Deze functies worden later via een software-update beschikbaar. Hoe lang dat vermoedelijk gaat duren, heeft de automaker niet gezegd.

De hardware bestaat uit acht camera’s die samen een volledig beeld rondom de auto kunnen waarnemen, tot 250 meter. Daarnaast zijn de ultrasonische sensoren ook verbeterd. Die sensoren zijn bedoeld om objecten rondom de auto zelf te detecteren. Volgens Tesla kunnen ze dat nu twee keer beter dan voorheen. Daarnaast maken de auto’s ook gebruik van een radar.

Nu al te koop

Volledig autonoom rijdende auto’s moeten bijdragen aan veiliger verkeer met minder ongelukken. Daarnaast voorziet Tesla een toekomst waarin bezitters van een auto deze makkelijk verhuren. Mensen die geen auto bezitten kunnen zo op een goedkope manier alsnog vervoer krijgen.

Hoewel de de functie nog niet beschikbaar is, kunnen klanten toegang tot de volledig zelfrijdende functie van de auto al wel kopen. Wanneer zij daar gebruik van kunnen maken, durft Tesla nog niet te zeggen. Dat hangt af van de ontwikkelingen van de bijbehorende software, maar ook aan wetgeving.