Numrush

Eterni.me geeft je na overlijden het virtueel eeuwige leven

Overlijden is tot nog toe altijd het uiterste eindpunt geweest. Zodra je overlijdt ben je verdwenen en met jou al je gedachten, emoties, meningen en overtuigingen. Volgens de start-up Eterni.me hoeft dit echter niet te betekenen dat je geen contact meer kunt hebben met je familie en vrienden; virtueel gezien dan.

Een populaire quote van Banksy die de laatste maanden over het internet zwerft vat pijnlijk samen hoe vluchtig het leven eigenlijk is:

I mean, they say you die twice. One time when you stop breathing and a second time, a bit later on, when somebody says your name for the last time.

Maar wat als je voor altijd onthouden zou kunnen worden, vraagt Eterni.me zich af. Wat als je kinderen en kleinkinderen meer over je zouden weten? Wat als al je avonturen en gedachten toegankelijk zouden zijn voor de komende generaties, zelfs de generaties die jou nog nooit hebben ontmoet? En wat als je herinneringen interactief waren, zodat ze zelfs met jou in persoon zouden kunnen praten?

Volgens Eterni.me zijn hun algoritmes in staat om een avatar te creëren die precies zo is als jij bent. Hiervoor gebruiken ze alle data die er over jou te vinden is: Facebook posts, emails, foto’s, chats en ga zo maar door. De website van Eterni.me legt het als volgt uit:

It generates a virtual YOU, an avatar that emulates your personality and can interact with, and offer information and advice to, your family and friends after you pass away. It’s like a Skype chat from the past.

Oprichter Marius Ursache vertelt dat hij al een tijd rondloopt met het idee om een onsterfelijk avatar te maken. Hij zegt dat hij voornamelijk werd geïnspireerd door ideeën van Ray Kurzweil over singulariteit , “brain download”, chatbots, series zoals Black Mirror en films zoals Her (beiden aanraders overigens!).

Volgens Ursache is Eterni.me niet alleen relevant voor nakomelingen maar geeft het ons de kans om een deel van ons zelf te bewaren na ons overlijden en om zo de kennis van hele generaties van de mensheid te kunnen behouden. Zo kunnen we in de toekomst misschien een virtueel gesprek voeren met historische figuren en overleden familie en vrienden.

Om alle informatie te fine-tunen is het de bedoeling dat de deelnemers zelf ook regelmatig met de avatar en het team praten om zo te zorgen dat alle informatie juist is en de avatar een idee krijgt van de manier waarop jij praat.

Er zitten nog wel wat haken en ogen aan het idee. Zo zal niet iedereen blij zijn dat al die informatie voor altijd bewaard blijft. Misschien wil je wel helemaal niet dat je nakomelingen precies weten wat jij allemaal gedaan en gezegd hebt. Bovendien is het waarschijnlijk best wel raar om te doen alsof je met iemand praat die al overleden is. Laat staan de mogelijke implicaties voor het rouwproces.

Het team dat achter Eterni.me zit heeft net MIT’s Entrepreneurship Development Programma afgerond. Ze hopen Eterni.me begin 2015 te lanceren. Dan moeten ze wel opschieten of het MIT programma moet genieën afleveren want de algoritmes die nodig zijn om Eterni.me te laten werken moeten nog ontwikkeld worden.