Baas zelfrijdende auto keert terug bij Ford, na vertrek bij Uber

Sherif Marakby, die tot april leiding gaf aan de Uber-afdeling die de zelfrijdende auto ontwikkelt, keert terug naar Ford.

Daar krijgt hij de leiding over de ontwikkeling van de zelfrijdende auto en elektrische auto’s, meldt de autofabrikant zelf donderdag. Marakby werkte voor zijn jaar bij Uber al 25 jaar bij Ford.

De aanstelling van Marakby is onderdeel van een aantal bredere verschuivingen binnen de top van Ford. Begin deze week ontsloeg Ford CEO Mark Fields, die drie jaar lang aan het hoofd stond van het bedrijf. Hij kon het bedrijf niet voorbereiden op de zelfrijdende auto en ‘hightech-auto’s van de toekomst’. Zijn plaats werd ingenomen door Jim Hackett, die aan het hoofd van de zelfrijdende divisie van het bedrijf stond.

Marakby stapte vorige maand op bij Uber temidden van een hoop schandalen rond het bedrijf. Waarom hij vertrok werd toen niet bekendgemaakt. Opvallend was dat hij pas een jaar eerder bij Uber begon te werken.

Uber onder vuur

Uber heeft flink wat tegenslagen te verduren en ligt met Waymo, een zusterbedrijf van Google, in de clinch. Uber is aangeklaagd voor het stelen van technologie in de zelfrijdende auto.

Volgens het techbedrijf heeft een voormalige medewerker van het zelfrijdende autoproject van Google, Anthony Levandowski, 14.000 “zeer vertrouwelijke” bestanden gekopieerd naar zijn laptop. Hier zaten onder meer de ontwerpen bij voor de LiDAR-technologie, een lasersensorsysteem voor zelfrijdende auto’s, van Google.

Levandowski richtte na zijn vetrek bij Google een startup voor zelfrijdende vrachtwagens op: Otto. Dat bedrijf werd vervolgens overgenomen door Uber.

Uber moet overnamedocument laten zien

Vrijdag werd bekend dat Uber in die zaak tegenover Waymo een document moet overhandigen waarin de details staan van de overname van Otto. In die documenten zou staan hoe Google’s LiDAR-technologie werkt. Over de ontwikkeling van die technologie heeft Waymo zeven jaar gedaan. Uber lukte het al in negen maanden.

Uber moet nu een document met betrekking tot de overname van Otto aan Waymo laten zien, heeft een rechter besloten.