Chinese internetgigant Baidu onthult slimme speaker: Raven H

De Chinese internetgigant Baidu, ‘het Google van China’, heeft een slimme speaker onthuld. Het apparaat met de naam Raven H gaat in december in de verkoop en kost 1.699 Chinese yuan, omgerekend ongeveer 217 euro. Met de apparaten voegt Baidu zich op de competitieve markt van slimme speakers.

Uit eigen land concurreert de Raven H vooral met vergelijkbare slimme speakers van JD.com (LingLong DingDong) en Alibaba (Tmall Genie). In het Westen concurreren onder meer Google (Google Home), Apple (HomePod) en Amazon (Echo) met elkaar om een plek in de huiskamer.

Qua ontwerp heeft Baidu gekozen voor iets compleet anders dan zijn concurrenten. De speaker bestaat uit verschillende schijven van meerdere kleuren. Op de bovenste schijf kan de Raven dankzij lichtjes eenvoudige symbolen of cijfers weergeven.

Bovendien dient de bovenste schijf ook als controller. Die kan namelijk van de rest van het apparaat losgekoppeld worden, waarna hij als losse microfoon dient. Daarmee kunnen gebruikers bijvoorbeeld vragen stellen of een taxi boeken. Ook andere Raven-producten kunnen met deze microfoon bediend worden.

Raven R en Raven Q

Naast de slimme speaker introduceert Baidu ook de slimme robot Raven R. Deze robot moet in staat zijn om met emoties op mensen te reageren. Tot slot onthulde Baidu dat het bedrijf ook werkt aan een robot voor thuis, de Raven Q. Deze robot is echter nog in ontwikkeling.