Naast banken is ook de Belastingdienst getroffen door een DDoS-aanval

Belastingdienst

Naast enkele grote Nederlandse banken is ook de Belastingdienst vandaag getroffen door een DDoS-aanval. De aanval zou ongeveer tien minuten geduurd hebben, meldt de NOS, maar inmiddels is de website weer bereikbaar.

Afgelopen weekend werden ook de ABN Amro, de Rabobank en ING getroffen door DDoS-aanvallen. Bij zo’n aanval wordt een server bestookt met enorm veel verzoeken, waardoor hij overbelast raakt. Gewone gebruikers kunnen de website daardoor ook niet bezoeken.

Of de aanvallen op de grote banken en de Belastingdienst verband met elkaar houden, is niet bekend. Het uitvoeren van een DDoS-aanval is relatief eenvoudig: je kunt ze zelfs bestellen.

Nationaal Cyber Security Centrum

Het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) van het ministerie van Veiligheid en Justitie concludeerde vorig jaar in een rapport over digitale aanvallen (pdf) dat de omvang van DDoS-aanvallen toeneemt. Daardoor wordt het steeds lastiger om een aanval succesvol af te weren.

Dat de omvang van aanvallen toeneemt, komt onder meer door de grote hoeveelheid ‘slimme’ apparaten die onbeveiligd op het internet worden aangesloten. Verspreiders van een DDoS-aanvallen kunnen dit soort apparaten door de slechte beveiliging ‘recruiteren’ voor een botnet. Het apparaat kan vanaf dat moment gebruikt worden om servers te bestoken met verzoeken.

De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) classificeert het betalingsverkeer als onderdeel van de vitale infrastructuur. Dat zijn sectoren die cruciaal zijn voor de (economisch) werking van Nederland.

Wie er achter de aanvallen zit op de banken en de Belastingdienst zit, is niet bekend.