Barbie wordt als hologram een virtuele vriendin voor kinderen

Ook kinderen kunnen nu de digitale wereld instappen, dankzij een nieuwe creatie van speelgoedfabrikant Mattel. De Barbie Hello Hologram is een hologram voorzien van toepassingen van kunstmatige intelligentie, schrijft Engadget. De bekende pop zit in haar eigen wereldje en kan kinderen antwoorden geven op vragen, grapjes maken en zelfs dansen.

De Hello Hologram is geen smart-home-apparaat waarmee je je huis kunt besturen en dient ook niet als vervanging van een oppas. Wel is ze een digitale vriendin voor je zoon of dochter. Simpele vragen beantwoordt ze eenvoudig en ze kan afspraken in een kalender zetten. Ook kun je haar uiterlijk veranderen, inclusief haar haar en haar huidskleur. Zo kun je dus een Barbie naar wens maken!

Ook leuk is dat Barbie reageert op het weer. Regent het buiten, dan rent Barbie naar haar raam en ziet ze katten en honden uit de lucht vallen (naar de Engelse uitspraak it’s raining cats and dogs). Wat ze tijdens andere weersomstandigheden doen, weten we nog niet. Het gaat nu namelijk alleen nog maar om een prototype.

Het hologram is vrij eenvoudig. Het gaat om een 3D-animatie, maar de projectie is 2D. Je ziet dus geen Barbie als je vanaf de zijkant kijkt. Interacteren met Barbie doe je via een app, wat voor ouders ook weer handig is. Je kunt bijvoorbeeld een tijd instellen waarop het kind moet gaan slapen, waardoor ze niet de hele nacht met Barbie zitten te kletsen.

Beveiliging

Alle informatie die kinderen geven worden niet op servers opgeslagen, stelt Mattel. Belangrijk, aangezien er de laatste tijd behoorlijk wat problemen zijn met speelgoed dat naar kinderen luistert. Pop My Friend Cayla kwam afgelopen december bijvoorbeeld in het nieuws, omdat kinderen er mee konden worden afgeluisterd. En ook een Barbiepop had eerder dit jaar zo’n probleem.

Mattel zegt dat het uiteindelijke product aan alle regels voor kinderspeelgoed voldoet. Zo kunnen ouders alles wat het systeem verzameld in=zien en wordt alle data versleuteld. Wanneer de Barbie Hello Hologram verschijnt en wat ze gaat kosten, is nog niet bekend.