Basketbalmouw analyseert je worptechniek om je spel te verbeteren


Wie als basketballer zijn techniek wil verbeteren, kon al aan de slag met 94Fifty-bal. Maar wie echt de details in wil kan nu aan de slag met een futuristische mouw die je beweging analyseert.

De mouw is, ondanks zijn tamelijk ranke voorkomen, bepakt met sensoren zoals een accelerometer op de bicep, onderarm en de rug van de hand. Daarnaast zijn er diverse LED’s op de mouw geplaatst.

De LED’s geven spelers direct visuele feedback over hun worp: welk gedeelte van de arm maakte een onjuiste beweging en moet dus aan worden gewerkt? Daarnaast kan de mouw ook in “stille” modus worden gebruikt tijdens de training, zodat de analyse achteraf kan plaatsvinden.

[Coaches] look at things like keeping your elbow in, following through with your wrist, and keeping your arm up, but not too far up. So we created a model of the textbook shot.

Het team van Vibrado, de ontwikkelaar van de mouw, werkt ook aan een app, zodat de analyse kan worden bijgehouden op smartphone of tablet. Daarnaast blijft het team hun prototype verbeteren in samenwerking met de Top Flight Sports Academy, een hoog aangeschreven sportinstituut in California.

Toch is het niet alleen maar lof voor de mouw: een veel gehoord puntje van kritiek van basketbalcoaches is dat de arm slechts aan het eind van de worptechniek komt kijken, die volgens hen “vanuit het voetenwerk begint”.