The Battle on the High Seas: Gamen op een marineschip

Ward Geene

The Battle on the High Seas vond plaats op een unieke plek: een heus marineschip.

Normaal gesproken schrijf ik over esports vanaf de zijlijn. Het afgelopen weekend deed ik echter zelf mee als speler aan The Battle on the High Seas. Het allereerste toernooi van de game Breakaway. Dat gebeurde op een hele bijzondere locatie: de Zr. Ms. Holland. Het eerste patrouilleschip van de Koninklijke marine.

Ward GeeneWard GeeneWekelijks neemt columnist Ward Geene ons aan de hand door de groeiende wereld van esports en gaming culture. Deze week: The Battle on the High SeasSamen met Koen Schobbers, Mathia Koolhout, Sjaak Kuil en Bjorn Remmerswaal vormde ik het mediateam. Onze tegenstanders waren een team van de marine en twee Amerikaanse esports teams: Echo Fox en Rogue. We steden om de titel, de eer en de trofee. En dat gebeurde allemaal terwijl we aan het varen waren in de wateren bij Den Helder.

Niemand van de zestien spelers had de game voor het weekend gespeeld. De game is namelijk nog niet uit. Alles draaide daarom om wie zich deze nieuwe game het snelst meester kon maken in twee dagen. Ik mocht met mijn team in het toernooi de spits afbijten tegen het team van de marine en we begonnen voortvarend. Het allereerste punt ooit in een Breakaway-toernooi, dat was voor ons.

Wat is Breakaway?

De game Breakaway wordt ontwikkeld door Amazon Studios. Het is een competitieve game waarin twee teams van vier spelers proberen om een bal in het doel in van de tegenstander te werken. Heb je de bal vast als speler, dan ben je een stuk trager en kun je je tegenstander niet meer aanvallen. Word je geraakt door een aanval, dan laat je de bal los.

In de game zijn er verschillende rollen en speelstijlen en ieder personage kan iedere ronde iets bouwen. Denk aan muren, turrets of pinnen die uit de grond komen. Zolang de tegenstander deze niet vernietigt, blijven ze staan. Zo kun je als team een mooie verdediging opbouwen waardoor de tegenstander niet alleen langs vier spelers moet zien te komen, maar ook nog eens langs een aantal lastige obstakels.

Het allereerste punt ooit in een Breakaway-toernooi, dat was voor ons Lukt het beide teams niet om de bal binnen de tijd in het doel van de tegenstander te werken, dan verliest het team aan wiens kant van het speelveld de bal zich bevindt. Ook is het mogelijk om te winnen door binnen korte tijd al je tegenstanders te verslaan.

Wie leert het snelst

Het weekend was opgedeeld in twee delen. Op zaterdag maakten we kennis met de game en konden we oefenen. Op zondag moest iedereen met de billen bloot en werd het toernooi gespeeld dat op maandagavond zou worden uitgezonden op Twitch. Niemand wil afgaan voor een internationaal publiek. Er zat dus maar een ding op: keihard oefenen!

Vol goede moed kwamen we op zaterdagochtend aan in de marinehaven in Den Helder. Maar die moed verdween al snel als sneeuw voor de zon toen we begonnen te spelen tegen het team van de marine. Zij hadden op vrijdag de game al gespeeld. Die complete dag voorsprong zorgde ervoor dat ze ons keer op keer dik inmaakten.

Onze moed verdween als sneeuw voor de zon toen we begonnen te spelen tegen het team van de marine Dat zou de hele dag zo blijven. Het voordeel van een dag langer de game gespeeld te hebben was erg groot en daar haalde het team van de marine veel voordeel uit. Ook tegen Echo Fox maakten we tijdens het oefenen weinig kans. Het was pas toen we tijdens het oefenen tegen Rogue speelden dat we eindelijk ons eerste punt scoorden en zelf een potje met 3-2 wonnen. De burger kreeg ineens moed.

Tegen een muur aan rennen

Zaterdag voelde voor mij en mijn team alsof we continue tegen een muur aan het rennen waren. Wat we ook deden, het bleek extreem lastig om van de anderen te kunnen winnen. De professionele teams bleken erg snel te leren wat wel en niet werkte in de game. Het team van de marine bleek te bestaan uit verdraaid goede gamers.

Opgeven was echter geen optie en we bleven met het team leren, overleggen en zoeken naar manieren om van het team van de marine te winnen. Wat het lastig maakte was dat één van hun spelers een personages speelde dat mij als healer, en de voornaamste renner met de bal binnen mijn team, binnen twee seconden kon doden. Daar moesten we iets op vinden en dat lukte steeds beter.

Waren we in de ochtend kansloos, aan het eind van de middag begonnen we rondes te winnen. Nog steeds legde ik om de haverklap het loodje, maar het begon steeds spannender te worden. Op zondagochtend, vlak voor het toernooi begon, spannende het er zelfs om wie er won. We waren het team van de marine zo dicht genaderd, dat we het gevoel hadden ze te kunnen pakken tijdens het toernooi.

The Battle on the High Seas

Als we van het team van de marine zouden winnen, dan lonkte er een finale tegen de winnaar van de andere pot tussen Echo Fox en Rogue. Iets dat zaterdagochtend heel ver weg leek, maar als team hadden we het vertrouwen dat het er in zat na een weekend afzien. Zeker toen we het eerste punt van het toernooi scoorde en met 1-0 voorkwamen in de eerste game.

Bekijk live video van redbullesports op www.twitch.tv

Bij dat ene punt bleef het helaas. De eerste game verloren we met 1-3 om vervolgens twee keer met 0-3 van de mat te worden geveegd. Daar waar we die ochtend nog zo sterk waren gewaagd aan het team van de marine, zag je daar tijdens de wedstrijd niets meer van terug. Ik kon niet meer scoren zoals ik dat de hele ochtend zo vaak had gedaan voor mijn team.

De mannen van de marine hadden voor de wedstrijd nog een keer goed overlegd. Daaruit was gekomen dat ze hun obstakels anders zouden plaatsen om mijn rushes beter te kunnen keren en daarin waren ze erg succesvol. Onze strategie viel compleet in het water en het bleek lastig om hier tijdens een wedstrijd op te anticiperen.

Uiteindelijk zou Rogue het toernooi winnen. Zoals wij klop kregen van het team van de marine, zo kregen zij op hun beurt klop van Rogue. Dit professionele team had zich het beste de vele lagen van de game eigen gemaakt in nog geen twee dagen en speelde de bal over als een FC Barcelona en hun tikkie-takkie-voetbal. Het was ongekend.

Welkom in de snelkookpan

Het weekend op de Zr. Ms. Holland was als een snelkookpan. Tijdens de twee dagen werden strategieën bedacht, verfijnd, ontmanteld en overboord gegooid. Er werd afgekeken bij de tegenstander, maar ook onderling overlegd en kennis uitgewisseld. Hierdoor was iedereen in staat om binnen een weekend een hele snelle ontwikkeling door te maken en zichzelf te verbeteren.

Het weekend op de Zr. Ms. Holland was als een snelkookpan Zelf ben ik geen professionele gamer. Ik maak content over esports. Daarom was het niet alleen een unieke kans om een keer op een schip van de marine te mogen spelen en deel uit te maken van een internationaal toernooi, het was ook uniek om een keer samen met drie anderen binnen een hele korte tijd een game te leren en vervolgens een prestatie te leveren.

Het was interessant om te zien hoe snel mensen een rol hadden gevonden en hoe mijn team zich vervolgens individueel razendsnel specialiseerde. Een weekend lang mocht ik even in razend tempo ervaren hoe het is om professioneel gamer te zijn en te gamen in wedstrijdverband. En dat was te gek. Dit moet ik vaker doen. Maar dan wel op amateurniveau.