Numrush

Met de jas van BauBax laadt je je smartphone draadloos op

Iedereen kent het wel: de accu van je smartphone gaat uiteindelijk minder lang mee dan gehoopt. Een powerbank meenemen is daarvoor de oplossing, maar is niet ideaal. Je moet hem immers in je zak of tas stoppen en moet ook een kabel meenemen. Het Amerikaanse bedrijf BauBax heeft een andere oplossing bedacht: kleding die je smartphone draadloos op kan laden.

De technologie van BauBax verandert jassen, broeken en shorts in mobiele oplaadpunten. Voordeel is dat je de kleding nog steeds kunt wassen in de wasmachine.

In de kleren van BauBax zit een koperen draad en een draadloos oplaadstuk dat in de zak genaaid zit. De bron van energie is een powerbank die in een portemonnee past, die je in de kleren draagt. Wil je je iPhone opladen, dan stop je deze in een BauBax-hoesje en plaats je hem in de zak. Sommige Android-telefoons hebben echter geen hoesje nodig, omdat deze zelf de technologie al hebben om draadloos op te laden.

Volgens de makers kan de powerbank je smartphone één keer volledig opladen, een smartwatch twee keer en bluetooth-oortjes vier keer. Als de accu leeg is, laad je deze op met een speciale pad van BauBax. Dit duurt twee tot vier uur.

BauBax maakt in totaal 27 verschillende producten waarmee je je smartphone kunt opladen, inclusief armbanden en truien. De kleren kosten als ze op de markt verschijnen tussen de 140 en 170 dollar. Overigens krijgen de jassen ook een aansluiting om draadloze oortjes op te laden en is er een apart oplaadgedeelte in de mouw voor een Apple Watch.

Het bedrijf heeft de kleding nu op Kickstarter gezet, in de hoop daar minimaal 100 duizend dollar op te halen. Op het moment van schrijven zitten ze al ruimschoots over de helft van dat streefbedrag. De bedoeling is dat de kleding vanaf januari 2017 klaar is om verscheept te worden.

Overigens is BauBax niet de enige die aan kleding werkt waarmee je apparatuur kunt opladen. Zo kwam de Nederlandse mode-ontwerper Pauline van Dongen in 2014 al met kleding die ongeveer hetzelfde doen. Bij haar project laadt de kleding op via zonne-energie, maar de technologie moest nog verder geperfectioneerd worden voor het de markt op kon komen.