BBC leert kinderen programmeren met eigen mini-computer

De Raspberry Pi was een groot succes in het Verenigd Koninkrijk. Miljoenen mensen konden dankzij het stukje hardware de basis van programmeren leren. De BBC wil nu precies hetzelfde bereiken met de Micro:bit.

_84082002_a1f5832c-e033-4ff6-a3e7-ac161b0abca3

De mini-computer is gecreëerd om jongeren wegwijs te maken in de wereld van het programmeren. De omroep onthulde het kleine apparaat vandaag in Londen. De Micro:bit is 4 bij 5cm, heeft de vorm van een pinpas en beschikt natuurlijk over de belangrijkste hardware features. Het apparaat heeft 25 rode led-lampjes, die verschillende berichten kunnen weergeven. Daarnaast zitten er twee programmeerbare knoppen op en heeft de Micro:bit een accelerometer and magnetometer. De Micro:bit beschikt ook over bluetooth, microUSB en vijf aansluitingen, die gebruikers weer kunnen koppelen aan krokodillenklemmen en banaanstekkers.

_84082000_27d87eac-1e07-45dc-82a0-4419d387cb42

De BBC is de samenwerking aangegaan met een aantal grote namen, zoals ARM, Microsoft, Samsung en Barclays. Uiteindelijk is het de bedoeling dat zo’n 1 miljoen Micro:bits worden weggegeven aan leerlingen van 11 en 12 jaar oud. Daarnaast lanceert de omroep later dit jaar een website, waarop studenten kunnen lezen hoe ze precies aan de slag moeten gaan met de mini-computer. Uiteindelijk kan straks iedereen aan de slag met de Micro:bit. De BBC is namelijk van plan om de specificaties open-source te maken. Ook wordt er een non-profit-organisatie opgericht die het hele initiatief in de gaten moet houden. Deze organisatie zal ook Micro:bit-computers gaan maken, die vervolgens door iedereen gekocht kunnen worden.