BBC ziet gaming als sport en zendt gametoernooi uit

Sport is en blijft één van de belangrijkste pijlers van ouderwetse televisie. Ondanks het feit dat gaming inmiddels een sport op zich is, waarin misschien net zoveel geld omgaat als topsporten zie je het nooit op televisie. Sterker nog: velen zullen beargumenteren dat gaming helemaal geen sport is. De BBC is het daar niet mee eens, want de Britse omroep gaat voor het eerst een gametoernooi uitzenden. Alleen online, dat dan weer wel, maar het is een interessante stap voor een traditionele televisieomroep.

Het gaat om de League of Legends World Championships, waarin teams uit Europa, Azië en Noord-Amerika strijden om een prijzenpot van 2 miljoen dollar. De hele maand spelen strijden teams op een podium tegen elkaar in de game League of Legends en de uiteindelijke finale is op 31 oktober in Berlijn. De BBC zendt de kwartfinale uit, die volgende week in het Wembley Stadium in Londen (ja, da’s een heel groot stadion) wordt gehouden.

Voor het streamen van het toernooi gebruikt de BBC dezelfde technologie als die wordt gebruikt bij sporttoernooien. Hierbij worden live en on-demand video’s gecombineerd met artikelen en posts op social media. Bij de productie is de sportafdeling van de BBC nauw betrokken.

Ook al is het online streamen van games al jaren de normaalste zaak van de wereld, toch is het interessant dat de BBC hier nu mee aan de slag gaat. Het geeft aan hoe professioneel gamen langzaamaan niet alleen meer leeft in zijn eigen niche, maar breder doordringt in onze maatschappij.