‘Chinees bedrijf verplicht werknemers om 10.000 stappen per dag te zetten, anders moeten ze push-ups doen’

Beweging is goed voor je, maar een Chinees bedrijf is misschien wat doorgeslagen. Daar zou het namelijk verplicht zijn geworden dat iedere werknemer dagelijks 10.000 stappen zet; da’s zo’n 8 kilometer lopen. Dat schrijft Chongquing Evening News.

Mogelijk moeten we dit verhaal wel met een korreltje zout nemen. Het is namelijk niet te verifiëren, omdat het Chinese bedrijf niet bij naam wordt genoemd. Ook zou de krant in kwestie niet altijd betrouwbaar zijn in zijn berichtgeving, iets wat in China bij meer media het geval is.

Volgens de krant krijgen de werknemers straf als ze hun doel niet halen. In dat geval moeten ze namelijk tussen de vijftig en honderd push-ups doen. Werknemer Hu vertelt dat hij verplicht lid moest worden van een feature op chat-app WeChat die het aantal stappen per dag bijhoudt. “Waarom word ik gevraagd om te gaan wandelen, als ik mijn werk goed doe?”

Hu loopt nu twintig minuten per dag naar de metro om het aantal stappen te lopen. Eerder reed hij die kant op. En hij is niet de enige die zijn dagelijkse routine heeft aangepast om het doel te behalen, vertelt hij. “Veel van mijn collega’s spelen nu niet langer spelletjes op hun computer tijdens de lunchpauzes, maar gaan samen buiten wandelen.”

Gezonder leven

“Veel van onze werknemers zitten de gehele dag op kantoor en moeten soms overwerken”, verdedigt iemand, alleen bekend onder de naam Guo, van het bedrijf. “Veel van hen zijn jong, maar hebben nu al gezondheidsproblemen zoals nek- en schouderklachten. We hebben de 10.000 stappen verplicht gemaakt, zodat ze gezonder leven.” Daarnaast hoeven mensen die veel sporten niet mee te doen aan het programma, stelt het bedrijf.

Helemaal vreemd is de maatregel niet. Volgens Britse experts moet je namelijk minstens twee uur per dag staan als je op kantoor werkt. Mensen die veel zitten hebben meer kans om dik te worden, hartproblemen of kanker te krijgen en eerder dood te gaan. Die push-ups als straf gaan misschien wat ver, maar een extra blokje om is dus geen slecht idee.

Of het verhaal nu helemaal klopt of niet, een nieuw idee is het niet. Eerder was er al een Amerikaanse universiteit die studenten verplicht een fitnesstracker liet dragen. Zij moesten namelijk fitnessdoelen halen en vroeger werden de resultaten met de hand gemeten, nu kan dat met een Fitbit.

Dit artikel is later aangepast, om aan te geven dat we het verhaal van Chongquing Evening News niet hebben kunnen verifiëren.