Bedrijven in 2015 steeds vaker slachtoffer van internetcriminaliteit

Bedrijven krijgen steeds vaker te maken met internetcriminaliteit in diverse vormen, dat blijkt uit onderzoek van Kaspersky Lab. Zo is het aantal bedrijfscomputers dat is besmet met malware gestegen van 55 procent in 2014 naar 58 procent in 2015. Kortom: meer dan de helft van bedrijfscomputers hebben te maken met malware.

Daarnaast waren 29 procent van de computers uit het onderzoek slachtoffer van een aanval via het internet en maar liefst 41 procent van de onderzochte computers heeft te maken gehad met lokale aanvallen, zoals geïnfecteerde usb-sticks. Aanvallen op Androidsystemen is nog niet een erg groot probleem, 7 procent van alle onderzochte apparaten met Android kregen te maken met internetcriminaliteit.

Uit het onderzoek blijkt dat in het bijzonder financiële instellingen, zoals banken of diensten rondom bitcoin, slachtoffer werden. Niet vreemd natuurlijk, want daar hopen criminelen geld buit te maken.

Opmerkelijk is verder dat digitale afpersing het afgelopen jaar verdubbeld is. Bedrijven waren in 2015 twee keer zo vaak het slachtoffer van computers die onklaar waren gemaakt middels randsomware of ddos-aanvallen die enkel ophielden als bedrijven een bepaald bedrag betalen aan de criminelen.