Beeld en Geluid gaat games toevoegen aan collectie

Het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid heeft vandaag een collectie Nederlandse games toegevoegd aan zijn collectie. Het media-archief kreeg deze games uit handen van het Nederlandse softwarebedrijf Radarsoft, dat tot het einde van de jaren ’90 videospelletjes voor onder andere de Commodore 64 en de MSX ontwikkelde.

De bekendste titels die het archief ontvangt zijn Hopeloos en Eindeloos, die ook op de Engelstalige markt werden uitgebracht. Ook titels als Tempo Typen en Topografie Nederland, die in het NCRV-programma It’s All in the Game werden gebruikt, zijn overgedragen aan het archief.

Van oorsprong is Beeld en Geluid het archief voor radio- en televisiemateriaal van de publieke omroep. Het media-archief wil echter ook videogames en internetcultuur toevoegen aan de collectie. Eerder schreef Bas al een uitgebreid stuk over het belang van het behouden van games en de uitdagingen die daarbij komen kijken.

Radarsoft begon in 1984 met het ontwikkelen van educatieve games voor spelcomputers, maar richt zich tegenwoordig op educatieve software. Het bedrijf geeft de nostalgie als belangrijkste argument voor het aanleveren van de spellen.