Zo begin je met Dungeons and Dragons

beginnen met Dungeons and Dragons

Nu we al ruim een jaar voornamelijk thuiszitten, wordt het voor sommigen tijd om nieuwe hobby’s en activiteiten te ontdekken. Dungeons and Dragons is dan een leuke optie, ook omdat je dit spel via videobellen samen met vrienden kunt spelen. Vorig jaar had het spel dan ook zijn beste jaar ooit. Maar hoe begin je eigenlijk met spelen? Wij zetten op een rij hoe je kunt beginnen met Dungeons and Dragons.

Wat is het?

Dungeons and Dragons – of D&D/DnD – is een spel dat al sinds de jaren ’70 bestaat. In principe is het een role playing game: een spel waarin je de rol van een ander, denkbeeldig karakter speelt. Simpel gezegd bedenkt iedereen uit je groep dus een karakter en samen gaan jullie op een denkbeeldig avontuur. Dat avontuur beleef je onder leiding van de Dungeon Master, oftewel de spelleider. Dit is degene die het verhaal bedenkt. Dat is namelijk het idee: je bedenkt zelf welk avontuur je karakters beleven.

Het verhaal loop je door aan de hand van dobbelstenen. Iedere keer als je karakter iets probeert te doen – bijvoorbeeld een draak aanvallen met een hamer – rol je een dobbelsteen en tel je de cijfers bij elkaar op. De Dungeon Master bepaalt aan de hand daarvan of je karakter slaagt in wat hij of zij probeert te doen.

Wat heb ik nodig?

Eén van de redenen dat Dungeons and Dragons vorig jaar waarschijnlijk zo populair was, is omdat je eigenlijk vrij weinig nodig hebt om te beginnen. Je hoeft dus niet eerst naar de winkel (die waarschijnlijk dicht is) te rennen om een leuke avond te starten. Wie wil beginnen met Dungeons and Dragons heeft vooral een set regels, pen en papier, dobbelstenen en zijn eigen verbeelding nodig. En een groep vrienden natuurlijk.

Aan die set regels kun je tegenwoordig vrij gemakkelijk komen. Wizards of the Coast – de uitgever van Dungeons and Dragons – heeft namelijk een gratis PDF met alle basisregels op zijn website gezet. Daarin staat hoe je een karakter kunt maken, hoe je daar dan mee kunt spelen en hoe de magie in de wereld van DnD werkt. Ook zit er een deel in voor de Dungeon Masters, die het spel leiden.

Dan de dobbelstenen. Zoals je in de foto bovenaan dit artikel kunt zien, zijn er behoorlijk wat vreemd uitziende dobbelstenen die traditioneel gezien gebruikt worden bij DnD. Die dobbelstenen kun je op diverse plekken kopen en het zijn inmiddels ook een soort verzamelstukken geworden. Maar om te beginnen kun je gewoon een standaardset dobbelstenen kopen bij bijvoorbeeld Bol.com.

Dungeons and Dragons

Foto: Shutterstock

Wil je het jezelf helemaal makkelijk maken, dan kun je ook de Starter Set kopen. Daarin zit alles wat je nodig hebt om met het spel te beginnen. Denk aan een handboek met regels, een avontuur om mee te beginnen, vijf al gemaakte karakters en een set dobbelstenen. Ook zijn er wat speciale versies van die Starter Set, zoals een Stranger Things-variant en een Rick and Morty-versie.

Met die startersets maak je dus nog niet zelf je karakters, maar het is wel een goeie plek om te beginnen. Later kun je dan zelf aan de slag met karakters en eigen verhalen. Mocht je toch al wel een eigen karakter willen maken, dan kun je terecht bij D&D Beyond, waar ze er een speciale tool voor hebben.

Ik wil Dungeon Master worden

Iedere DnD-game heeft een Dungeon Master nodig. Die rol is echter wel iets ingewikkelder dan die van ‘gewone’ speler. Waar gewone spelers alleen hoeven te weten wie hun karakter is en wat ze allemaal kunnen doen, moet de Dungeon Master ieder ander onderdeel van de wereld in de gaten houden. Over het algemeen wordt dan ook de tip gegeven om eerst een paar keer DnD te spelen, voor je als Dungeon Master aan de slag gaat. Spelen jullie allemaal voor het eerst, gebruik dan vooral een vooraf gemaakt avontuur. Mocht je er echter dieper in willen duiken, dan kun je er ook nog voor kiezen om de Dungeon Master’s Guide aan te schaffen.

Overigens hoef je echt niet altijd een geheel nieuw verhaal te bedenken. DnD is ontzettend groot en spelers wereldwijd delen met regelmaat hun avonturen. Op D&D Beyond is bijvoorbeeld een hele lijst van avonturen te vinden die je kunt spelen, en Wizards of the Coast publiceert zelf ook met regelmaat avonturen die je kunt gebruiken. De avonturen van Wizards of the Coast zijn overigens wel heel groot: ze zijn bedoeld om in een paar weken of zelfs maanden uit te spelen, en niet in een enkele sessie.

Een groep vinden

Dungeons and Dragons is geen spel dat je alleen speelt. Sterker nog, voor deze game heb je vaak wel een groepje mensen nodig. Natuurlijk kun je met je vrienden een spelavond opzetten, waarbij iedereen inbelt via videochat en zijn eigen spullen bij de hand heeft. Op die manier kun je een leuke avond hebben, zonder je huis te moeten verlaten.

Maar wat nou als je geen vrienden hebt die ook willen beginnen met Dungeons and Dragons? Geen zorgen, dan zijn er allerlei websites waar je terecht kunt. Er is bijvoorbeeld een speciale subreddit voor mensen die een groep spelers zoeken. Een andere optie is MeetUp. Op deze website, gemaakt om ontmoetingen in op te zetten, zijn stapels Dungeons and Dragons-groepen te vinden in heel Nederland, die nu online spelen.

Dungeons and Dragons

Een scene waarin een vrouwelijke tovenaar met een reus vecht, kan zomaar voorkomen in Dungeons and Dragons. Foto: Shutterstock.com

En dan?

Als je een karakter hebt gemaakt, je avontuur hebt gevonden en een groep bij elkaar hebt weten te brengen, rest er natuurlijk nog maar een ding: spelen! Daar wil je overigens best wat tijd voor inruimen: DnD-games duren vaak lang. Vaak doe je een aantal spelsessies over een verhaal, wat dus betekent dat je een paar weken lang bezig bent met hetzelfde karakter. En daarna kun je weer een nieuw karakter maken, of juist hetzelfde personage op een nieuw avontuur laten gaan. Het is maar net wat je voorkeur heeft.

Foto: Shutterstock.com