Beheer je een pagina op Facebook? Dan ben je net zo verantwoordelijk voor het verwerken en beschermen van persoonsgegevens als het sociale medium zelf. Dat heeft het Hof van Justitie van de Europese Unie besloten, meldt NU.nl. Schendt de beheerder dus de EU-regels voor databescherming, dan mag de toezichthouder in het land van de beheerder ingrijpen.
Wil je de verantwoordelijkheid niet, dan kun je er volgens het hof voor kiezen om de Insights-functies van Facebook niet te gebruiken. Daarmee krijg je inzicht in het gedrag van je bezoekers. Die gegevens worden echter ook op jouw apparaten opgeslagen, wat een reden is dat je verantwoordelijk bent voor de bescherming en verwerking van die data.
Rechtszaak
De zaak werd aangespannen door de Duitse Wirtschaftsakademie Schleswig-Holstein. Dat is een privébedrijf dat onderwijsdiensten aanbiedt via onder andere een pagina op het sociale medium. Het bedrijf werd in 2011 bevolen om de pagina te deactiveren, omdat niet gemeld was dat er met cookies persoonlijke informatie over bezoekers werd verzameld. De paginabeheerder verwerkte de gegevens vervolgens.
De persoonlijke informatie bestond onder meer uit geanonimiseerde data over de doelgroep van het bedrijf, zoals leeftijd, geslacht, burgerlijke staat en beroep. Als beheerder van een pagina kun je met die informatie bijvoorbeeld gerichter je diensten aanprijzen.