Bekijk de test met NASA’s Mars-raket in 360 graden

In 1969 keek de hele wereld gespannen naar de eerste maanlanding. Een spectaculair evenement dat liet zien dat de mens ook naar andere planeten zou kunnen reizen. Nu, decennia later, kijkt de wereld gespannen toe hoe de eerste testen met raketten voor Mars worden uitgevoerd. NASA heeft die beelden nog net iets toffer gemaakt, door ze in 360 graden op YouTube te zetten.

NASA is slechts één van de organisaties die uiteindelijk mensen naar Mars wilt sturen. Dit willen ze doen met het Space Launch System, de meest krachtige raket ter wereld. De raket had dit jaar al moeten lanceren, maar dat gaat waarschijnlijk niet lukken. Gelukkig heeft de ruimtevaartorganisatie wel een goedmakertje op YouTube geplaatst. Ze laten in 360 graden zien hoe de RS-25-motor wordt getest.

Smoke and Fire

De video is meer dan indrukwekkend te noemen. Je staat namelijk precies op een plek waar je als mens normaal gesproken niet zou staan. De camera staat precies naast de geul waar de vlammen doorhaan gaan, dus precies achter de raket. Daardoor zie je veel rook en vuur (de video heet dan ook “Smoke and Fire”) en word je voor je gevoel bedolven onder een vochtige rookwalm. Gelukkig krijg je ook beelden vanaf een andere kant te zien, zodat je meer van de test ziet.

De RS-25 is een nieuwe versie van de belangrijkste motoren in de Space Shuttle. De motor draait op vloeistoffen en stoot hete gassen uit.