Bekijk Rembrandt in HD in het Virtual Reality Museum van de Kremer Collection

Virtual-Reality-Museum

De Nederlandse Kremer Collection heeft de afgelopen twee decennia zijn collectie van schilderijen uit de 17e eeuw uitgeleend aan musea over de gehele wereld. Maar vanaf nu hoef je niet meer naar een museum om de schilderijen te zien. De beste werken van bijvoorbeeld Rembrandt zie je nu in HD in het Virtual Reality Museum, meldt Bloomberg.

Voor de expositie werd gebruik gemaakt van fotogrammetrie. Dat is een techniek waarbij je duizenden foto’s maakt van elk schilderij. De collectie maakte digitale versies van schilderijen van ruim zeventig oude meesters, die nu allemaal te zien zijn. Het enige wat je nodig hebt is een HTC Vive.

In VR naar een museum

Het nieuwe huis van de Kremer Collection is ontworpen door architect Johan van Lierop. Zijn ontwerp van het museum moet de wetenschappelijke en artistieke Gouden Eeuw weerspiegelen. Daardoor voelt het alsof je met een privérondleiding door het museum gaat, in plaats van in een gigantische mensenmassa.

Met behulp van een ‘toverstaf’ kun je door de galerijen bewegen door te wijzen en te klikken. De schilderijen zelf worden in HD weergegeven, met het beste licht dat je kunt krijgen. Iedere afbeelding kun je dus echt tot in detail bekijken. Volgens Bloomberg kun je zelfs de lagen verf en de scheuren in het oppervlak van het canvas zien.

Door met je toverstaf te klikken, kun je zelfs achter het schilderij komen en geschreven tekst en notities bekijken die je normaal gesproken niet zou zijn. Verder is er een audiorondleiding met de stem van de oprichter van de collectie, George Kremer. Hij verschijnt met zijn vrouw Ilone als een hologram naast het schilderij.

App

Op dit moment gaat de collectie van locatie naar locatie om te verschijnen met een volledige setup voor virtual reality. Begin volgend jaar moet er ook een mobiele applicatie komen voor Google Play, die je met een Daydream kunt gebruiken. Om de app te downloaden, moet je wel betalen. De prijs is afhankelijk van hoeveel mensen het museum bezoeken.