Breinreis: beleef surrealisme zelf met deze interactieve installatie van het Centraal Museum


Grillig, vreemd en soms beangstigend: het surrealisme legt de ware vormen van de werkelijkheid bloot. Surrealisten ontdekten dat de werkelijkheid geen objectief gegeven is; het draait om hoe je deze werkelijkheid ervaart en beleefd, en dat is precies wat het Centraal Museum in Utrecht met de tentoonstelling Surreële werelden wilt laten zien.

Het museum brengt het publiek dichter bij de mysterieuze kunst door hen een extra ervaring aan te bieden; naast het bekijken van surrealisme kunnen bezoekers de kunststroming ook écht zelf beleven. Rhinofly ontwikkelde hiervoor de interactive installatie ‘Breinreis’, een apparaat waarmee bezoekers via hersengolven op ontdekkingsreis kunnen gaan naar het surrealisme.

Surrealisme kan soms best raar zijn, onbewust proberen we ons namelijk vast te klampen aan ‘de’ werkelijkheid, iets wat in deze kunststroming niet bestaat. Om surrealisme te kunnen ervaren moeten we daarom deze werkelijkheid los durven te laten en ons ontspannen.

Tijdens de breinreis worden je hersenen verbonden aan een brainreader die elektrische hersenactiviteit meet via elektro-encefalografie (EEG). Hiermee kan het apparaat herkennen of je gefocust of ontspannen bent, en wanneer je knippert met je ogen. Deze informatie wordt gebruikt in je persoonlijke ontdekkingsreis naar de surreële wereld.

De animatie van Breinreis begint in de werkelijkheid zoals we die kennen, maar al snel begint de surreële wereld zich hierin te mengen. Bezoekers kunnen de wereld vervolgens zelf (bewust of onbewust) controleren; de linker hersenhelft zoekt de realiteit, terwijl de rechter hersenhelft zich over geeft aan surrealiteit.

Door bijvoorbeeld goed te focussen kan de gebruiker weer dichterbij de werkelijkheid komen, maar wanneer het brein op een gegeven moment is uitgeput, moet de gebruiker zich toch overgeven aan de surreële wereld. Van de hersenactiviteit tijdens de ontdekkingsreis (die circa 7 minuten duurt) wordt uiteindelijk een uniek en deelbaar reisverslag gemaakt.

Met Breinreis biedt het Centraal Museum een unieke en innovatieve manier om bezoekers bewust bezig te houden met de achterliggende gedachte van het surrealisme. Wil je ook zelf op ontdekkingsreis gaan? De tentoonstelling Surreële werelden vindt nog plaats tot 9 juni 2014 in Utrecht.

Surrealimse_ontmoeting.jpg.630x378_q85_crop-1_upscale-1