België test meten bevolkingsdichtheid met data telecomprovider

De Belgische overheid heeft vorig jaar getest of je de bevolkingsdichtheid kunt meten aan de hand van het aantal gebruikers van mobiele telefoons. En dat werkt. Dat schrijft de Vlaamsche krant De Tijd [€].

Statistiscs Belgium voerde het onderzoek uit met telecomprovider Proximus. Zij legden het aantal telefoongebruikers naast gegevens uit 2011, toen de laatste berekening van de bevolkingsdichtheid plaatsvond. De conclusie? De resultaten komen zo goed als volledig met elkaar overheen, zoals te zien is op onderstaande kaart (links zie je de data van Proximus).

Proximus bevolkingsdichtheid België

Het is volgens de twee partijen een Europese primeur dat de bevolkingsdichtheid op deze manier gemeten is, schrijft De Tijd. Proximus analyseerde een dag lang waar zijn klanten waren, zodat de analytici aan de slag konden met een berekening van de bevolkingsdichtheid.

De provider anonimiseerde de informatie die het via zijn zendmasten verzamelde. De Belgische Privacycommissie verklaarde dan ook dat het onderzoek volledig legaal is. Mogelijk worden ook de gegevens van providers als Orange en Base in de toekomst gebruikt voor soortgelijke onderzoeken.