België is het slechtst beschermd tegen hackers van alle landen ter wereld

België heeft zichzelf het slechtst beschermd tegen aanvallen van hackers. Die conclusie trekt beveiligingsbedrijf Rapid7, dat een lijst heeft gemaakt van de 50 meest kwetsbare landen. Nederland komt niet in deze lijst voor.

Het bedrijf is simpelweg alle servers per land gaan scannen en is vervolgens gaan kijken welke beveiligingsprotocollen worden gebruikt. Bijvoorbeeld: maak je verbinding met de server via HTTPS of niet. Op basis van de aanwezigheid van mogelijkheden voor beveiligde of juist onbeveiligde kregen de servers een score en alle scores per land zijn vervolgens weer opgeteld. België heeft relatief gezien dus het meeste onbeveiligde of slecht beveiligde verbindingen.

Volgens Rapid7 kun je dat vertalen in het feit dat die landen slecht beveiligd zijn tegen hackers. “Hoe meer diensten een server of apparaat aanbiedt, hoe meer hij opener hij is voor aanvallen.” Hier valt het nodige tegenin te brengen, omdat een server nog steeds prima beveiligd kan zijn, maar als je een server niet kunt bereiken via een bepaald soort verbinding kun je op die manier inderdaad ook niet hacken.

De onderzoekers zijn verbaasd over hun bevindingen. Ze hadden verwacht dat hoe rijker een land is, hoe groter het risico, maar er blijkt geen enkele overeenkomst tussen de economie van een land en de kwetsbaarheid voor hackers. In welke landen hackers hun slag slaan is echter niet (enkel) afhankelijk van hoe kwetsbaar de servers in dat land zijn. Bij de keuzes die zij maken spelen vaak hele andere motieven mee.

De volledige top 50 van meest kwetsbare landen is te vinden bij The Guardian.