Anti-terreurbeleid: België wil anonieme prepaid-simkaarten afschaffen

Naar aanleiding van de aanslagen in Parijs van bijna twee weken terug wil de Belgische overheid haast maken met het afschaffen van de anonieme prepaid-simkaarten. De simkaarten zouden volgens Telecompaper onder andere gebruikt worden door criminele netwerken, zowel binnen als buiten België.

Volgens Telecompaper maakte de terreurcel in Verviers er bijvoorbeeld gebruik van. Verviers is een stad in België en staat bekend als concentratiepunt van geradicaliseerde moslims. België staat dan ook bekend als een van de grootste ‘leveranciers’ van jihadisten en Syrië-strijders. Daarom nam de Belgische regering samen met Frankrijk in juni al het initiatief voor meer samenwerking binnen Europa om jihadisten op te sporen en te ontmoedigen.

De volgende stap is een wetswijziging die ervoor moet zorgen dat alle prepaid-simkaarten worden geregistreerd. Belgische minister van Telecom Alexander de Croo werkt al maanden aan een de wijziging voor het wetsvoorstel. Dit duurt zo lang omdat er een belangrijke afweging moet worden gemaakt tussen het belang van opsporing en de bescherming van grondrechten zoals het recht op privacy.

De Belgische providers melden dat er zo’n 5 miljoen ongeregistreerde simkaarten in omloop zijn en dat ze het een goed idee vinden. Wel wijzen de providers de Belgische minsister op de mogelijk hoge kosten van de wetgeving in combinatie met de effectiviteit.