Belgische rechter: Uber moet stoppen met uberPOP in Brussel

Uber krijgt 21 dagen de tijd om te stoppen met het aanbieden van de uberPOP-dienst in de Belgische hoofdstad Brussel. Dat heeft de rechter vandaag bepaald, in een zaak die was aangespannen door een taxibedrijf. Het bedrijf houdt zich met uberPOP simpelweg niet aan de wet, volgens de rechter.

Filip Nuytemans, General Manager van Uber België, zegt tegen DeMorgen:

We bekijken momenteel de gevolgen van deze uitspraak die niet alleen een impact heeft op honderden bestuurders, maar ook op de tienduizenden mensen die uberPOP gebruiken om zich veilig en betaalbaar te verplaatsen in Brussel. Hoewel er zich geen probleem stelt met de professionele dienst uberX denken we dat er meer keuze moet zijn.

De Brusselse regering was al gestart met de modernisering van de wet op dewelke de beslissing van vandaag gebaseerd is: deze wet dateerde immers nog uit het pre-smartphone tijdperk. We hopen dat minister president Rudi Vervoort en zijn regering snel vooruitgang boeken met dit progressieve plan zodat Uber meer kan doen om één van Europa’s drukste steden in beweging te houden

Uber legt zich dan ook niet neer bij de uitspraak en gaat in beroep.

Het bedrijf lanceerde begin deze maand de goedkope dienst UberX in Brussel (net als in Nederland) en deze is dus niet verboden. Het verschil met UberPOP dat voor UberX (en de duurdere Uber-diensten) professionele chauffeurs werken die aan allerlei eisen voldoen, terwijl iedereen zich in principe bij Uber aan kan melden als UberPOP-chauffeur. In Nederland was UberPOP al verboden, maar toch is de dienst nog wel beschikbaar in bijvoorbeeld Amsterdam en Rotterdam.