Belgische regering wil vingerafdruk en irisscan op identiteitskaart

De Belgische regering wil de identiteitskaart uitbreiden met een vingerafdrukken en irisscan. Dat schrijft de Vlaamse krant De Tijd. Volgens de krant gaat de regering het plan voor de biometrische identiteitskaart zondag presenteren op de eerste ‘superministerraad’ van premier Charles Michel, die in het teken staat van veiligheid.

Vorig jaar liet minister Jambon (Binnenlandse Zaken, Veiligheid) al weten open te staan voor het idee om vingerafdrukken op identiteitskaarten te verzamelen. De Privacycommissie, de Belgische tegenhanger van de Autoriteit Persoonsgegevens, liet toen weten dat het idee om deze gegevens op te slaan in strijd is met de mensenrechten. Ook coalitiepartij Open VLD zei destijds niets te zien in het voorstel van Jambon (N-VA).

De Tijd schrijft dat de regering het nu toch opnieuw wil proberen. Premier Michel hoopt volgens de krant op een doorbraak in de discussie tussen veiligheid en privacy. De vingerafdruk en irisscan kunnen volgens hem helpen bij identificatie van personen. Het zou niet de bedoeling zijn om de biometrische gegevens op te slaan in een databank.