Benieuwd waar het glad is? Interactieve strooikaart toont live waar gestrooid wordt

Strooiwagens

Op de website rijkswaterstaatstrooit.nl kun je nauwkeurig zien waar momenteel de strooiwagens van Rijkswaterstaat rijden. Afgelopen dagen heeft het gevroren in het noorden van het land en dat is direct terug te zien in de activiteit op de strooikaart.

Het systeem, dat sinds deze winter operationeel is, werkt op basis van GPS-technologie en iedere strooiwagen is uitgerust met een GPS-chip. Hierdoor kun je op tien seconden nauwkeurig de activiteit van de diverse strooiwagens bijhouden.

Op de kaart kun je onder andere zien waar de strooiwagens opgeslagen staan en dat ze doorgaans enkel strooien op snelwegen aangezien daar de meeste ongelukken ontstaan door gladheid. Via een andere pagina kun je ook de route van de strooiwagens achterhalen, dan zie je precies op welke wegen er wel en niet gestrooid is.

Ondanks dat het leuke inzichten geeft in één van de verantwoordelijkheden van Rijkswaterstaat, zegt de organisatie dat gestrooide wegen niet automatisch veilig zijn. “Rijkswaterstaat strooit zout om het vriespunt van vocht op de weg met een aantal graden te verlagen. Hierdoor wordt de weg minder snel glad. Maar ondanks alle inspanningen van Rijkswaterstaat kan gladheid niet worden voorkomen.” Je bent gewaarschuwd.