Dit zijn de beste 1 aprilgrappen van techbedrijven ooit

Morgen is het 1 april, wat betekent dat veel mensen en bedrijven een grap en een grol uithalen. Zo ook techbedrijven, die zich jaar in jaar uit vermaken met deze dag. We hebben in het verleden dan ook flink wat hilarische (en soms wat minder geslaagde) 1 aprilgrappen gezien. Ik zet de 7 leukste voor je op een rij.

1. Geesten vangen met Sony

“If there’s something strange in the neighbourhood. Who you gonna call? GHOSTBUSTERS!” Dat moet het idee geweest zijn achter deze grap van Sony. Vorig jaar kondigde het bedrijf namelijk aan een speciaal apparaat te hebben gemaakt om geesten mee te vangen. Het ging om de Proton Pack, waarmee je “content uit een parallelle dimensie kunt vangen”.

In de video waarin het apparaat wordt aangekondigd worden vooral erg veel wetenschappelijk klinkende woorden gebruikt, maar uiteindelijk klopt het natuurlijk van geen kanten. Hoewel ik niet denk dat veel mensen hier in zijn gestonken, moet ik als Ghostbusters-fan zeggen dat de grap erg leuk bedacht is.

2. Instant kleurentelevisie

We gaan even terug in de tijd, naar 1962. Kleurentelevisie was relatief nieuw en lang niet iedereen had er een. Ze waren immers duur en de zwart-witvariant deed het prima. Maar wat nou als je je oude versie automatisch om kunt zetten naar een kleurenversie? Precies dat kondigde het Zweedse Sveriges Television aan.

Met een nieuwe technologie was het namelijk mogelijk om exact dat te doen. Het enige wat je hoefde te doen was een nylon kous over het scherm heen te plaatsen. De stof zou het licht namelijk op zo’n manier buigen dat het zou lijken alsof het beeld in kleur werd weergegeven. En jawel hoor: duizenden mensen probeerden het uit. Alleen maar om teleurgesteld te worden natuurlijk.

3. YouTube is alleen maar een wedstrijd

In 2013 kregen we slecht nieuws: YouTube stopt er mee. In de acht jaar dat we afgeleid werden door de video’s op het platform, zouden we namelijk vergeten zijn dat het allemaal een wedstrijd was. Niet dat YouTube dit ooit gezegd had, maar het zou wel zo zijn. En die wedstrijd was zo’n beetje afgelopen. De bedoeling was natuurlijk dat je de beste video ooit maakte.

Om de winnaar te kiezen had het bedrijf een jury met experts ingehuurd. 30.000 mensen werkten aan een shortlist van de beste video’s in de afgelopen acht jaar, de jury zou vervolgens tien jaar bezig zijn met besluiten welke video er ging winnen. De website zou om middernacht sluiten en alle content zou verdwijnen. Pas in 2023 zou de website terugkeren om de winnaar bekend te maken. Degene die wint krijgt een MP3-speler (alsof je die in 2023, nog nodig hebt) en 500 dollar voor een volgende project.

Gelukkig bestaat YouTube nog steeds en kunnen we de aankondigingsvideo ook nog steeds bekijken. Leuke grap, maar ik denk niet dat veel mensen het echt geloofden.

4. Niet zien, maar ruiken

Dit is misschien wel de bekendste 1 april-grap ooit. In 1965 had de BBC een interview met een professor die een geheel nieuwe technologie had ontworpen: de ‘Smell-o-vision’. Hiermee kun je geuren door de televisie sturen. Dus heb je een nieuwe wasverzachter, dan kun je de geur direct naar klanten sturen. De mindere kant is natuurlijk dat je bijvoorbeeld ook hondenpoep kan ruiken.

In het interview plaatste de professor wat koffiebonen en uien in de machine, waarop hij kijkers vroeg te laten weten of ze iets hadden geroken. Wat blijkt? Genoeg mensen stonken (pun intended) er in. Diverse kijkers belden namelijk dat ze inderdaad iets hadden geroken. Sommigen claimden zelfs dat ze traanogen kregen van de uien. Ja, vast.

5. Internet van Broeken (IoB)

Het Internet of Things kennen we ondertussen allemaal wel. Maar Samsung bedacht vorig jaar een geheel nieuwe technologie: het Internet van Broeken (IoB). Hierbij wordt een gewone spijkerbroek gecombineerd met technologie om een aantal pijnpunten te op te lossen.

IoB 1 april-grap Samsung

Dus, wat zit er dan in zo’n slimme broek? Denk bijvoorbeeld aan Wi-Fly, waarmee de speciale module notificaties stuurt als je rits na drie minuten nog open staat. Ook zitten er druksensoren die het je laten weten als je te lang blijft zitten. Je krijgt dan namelijk wat milde elektrische schokken. En wordt je broek te klein rond je heupen? Dan stuurt de module signalen naar je koelkast, zodat de deur op slot gaat. Die kan pas weer open als een ander hier toestemming voor geeft. Gevolg? Je eet niet langer te veel.

Ik zou bijna willen dat deze broeken echt bestaan, maar helaas gaat het ook hier om een goed gevonden 1 april-grap.

6. Wifi via ‘wolfduiven’

Qualcomm bedacht in 2009 een leuke grap. Vliegende wolfduiven (een zogenaamde hybride tussen een wolf en een duif) zouden over de gehele wereld wifi bezorgen. De reden dat ze wolven en duiven gecombineerd hadden, was omdat de dieren met de zendstations niet mochten sterven door een aanval van bijvoorbeeld een kat. Het idee verder is simpel: de dieren vliegen rond met een zendstation op hun rug en zo krijg je je wifi-signaal.

Om ervoor te zorgen dat de hybride duiven niet in opstand zouden komen, werden er ook hybrides gemaakt van haaien en valken. Die konden de wolfduiven vervolgens weer opeten. En om die de haaivalken weer in de hand te houden, had Qualcomm nog weer plannen voor de Crocodeagle. Dat moest een hybride zijn tussen een krokodil en een adelaar. Zie je het al voor je?

7. Google is koning

Deze grappen zijn allemaal leuk en erg goed, maar ik moet eerlijk zeggen dat Google eigenlijk wel de koning van de 1 aprilgrappen te noemen is. Het bedrijf komt ieder jaar met ludieke acties, waardoor vrijwel het gehele internet reikhalzend uitkijkt naar wat ze nu weer bedenken. Zo kon je in 2015 Pac-Man spelen in Google Maps (al is dit bijna geen grap te noemen) en zou er vorig jaar een zelfrijdende fiets komen in Amsterdam. In datzelfde jaar zou er ook een Cardboard voor reality komen. Want wat is er nu leuker dan virtual reality? De realiteit dus.

Helaas voor Google gaan de grappen niet altijd helemaal goed. Vorig jaar was er veel ophef om de Mic Drop-grap. In plaats van de gewone verzendknop bij Gmail kreeg je er namelijk een die een gifje van een minion die zijn microfoon laat vallen onder het bericht. Daarmee geef je aan dat het gesprek dus over is. En dat was ook zo: mensen konden nog wel reageren, maar die mails zag je dus niet meer.

Nadeel is natuurlijk dat Gmail wereldwijd door miljoenen mensen wordt gebruikt, ook professioneel en zakelijk. Er kwamen dan ook diverse klachten van mensen die zeiden hierdoor in de problemen te zijn gekomen. Google bood zijn excuses dan ook aan. Toch moet ik zeggen dat ik de grap leuk bedacht vond. Je had namelijk echt niet door dat de verzendknop veranderd was.

Bij deze dus vast een waarschuwing van mij: morgen is het 1 april, dus wees op je hoede. En kijk vooral uit naar de leukste grappen van dit jaar!