De teambazen hebben gesproken: Dit zijn de 10 beste F1-coureurs van 2019

Met een zesde wereldtitel en het constructeurskampioenschap in the pocket, mag het geen verrassing zijn dat Lewis Hamilton ook door de teambazen verkozen is tot beste coureur. Max Verstappen vinden we terug op de tweede plek.

Aan het eind van elk seizoen doen alle teambazen nog een rondje om onderling te bepalen wie zij dit jaar de beste coureur vinden. Ik zeg ‘alle teambazen’, maar  dat is niet helemaal waar. Ook dit jaar ontbreekt de teambaas van Ferrari, Matteo Binotto, in het lijstje van stemmers.

Hussel

Wie de rangschikking de afgelopen seizoenen bekeek, werd nauwelijks getrakteerd op een verrassing. De top 3 stond in 2017 en 2018 vast: Hamilton, Verstappen en Vettel.

Voor Hamilton is het intussen de vierde achtereenvolgende keer dat hij de ranglijst aan mag voeren.  Daaronder wisselde coureurs gemiddeld één of twee keer van plekje, maar dat was het dan wel.

De lijst van 2019 geeft echter een heel ander beeld en is – na de top 2 – voorzien van een flinke hussel. Met name voor de wat meer ervaren coureurs leverde dat weinig goeds op. Kimi Raikkonen valt na een vrij onopvallend seizoen uit de top 10, hetzelfde lot treft de afzwaaiende Hulkenberg.

En hoewel Valtteri Bottas zich eindelijk richting de top 5 heeft weten te rijden (na een tiende en achtste plek in 2017 en 2018), krijgen de laatste twee ‘ervaren rotten’ die nog in de lijst staan een stevige duw. Daniel Ricciardo valt na zijn wisselvallige seizoen bij Renault terug naar de 8ste plek, terwijl Sebastian Vettel twee plaatsen verliest en naar plek 5 zakt.

Daarbij blijft de Duitser maar nipt Alexander Albon voor in de stemming: één punt om precies te zijn.

Drie rookies

Positieve verrassing is sowieso de aanwezigheid van alle 3 de nieuwkomers in de ranglijst. Zo vinden we Alexander Albon (Red Bull) dus terug op plek 6, is George Russel (Williams) te vinden op de negende plek en scoort social media-held en McLaren-coureur Lando Norris de tiende plek in het klassement.

Daarbij vallen twee zaken op. Meest in het oog springend is de plek van de Brit Russell. De Williams-coureur wist dit jaar als enige van het hele veld geen enkel wedstrijdpunt te verdienen, maar eindigde wel steevast voor zjn ervaren teamgenoot Robert Kubica.

Die prestatie wordt kennelijk hoger aangeschreven dan de 49 punten (en 11e plek in het WK) die mede-debutant Norris wist binnen te slepen. Daarnaast was Norris tijdens de kwalificatie vaak gewaagd aan zijn teamgenoot Carlos Sainz jr, de heren eindigde hun onderlinge kwalificatiestrijd zelfs in een 10-10. gelijkspel.

Goed, intussen is Lando Norris door de fans al uitgeroepen als ‘Rookie of the Year’, dus zal hij deze plek wellicht met iets minder moeite aan zijn landgenoot laten.

Het andere opvallende elementje aan de lijst is de plek van de eerder genoemde teamgenoot van Norris: Carlos Sainz jr. De Spanjaard ontbrak de afgelopen jaren in het lijst van de teambazen, maar komt nu binnen op de zevende plek. Een plek die volgens veel fans te weinig beloning is voor de prestaties van de coureur.

De volledige lijst

We kijken natuurlijk al reikhalzend uit naar het nieuwe seizoen, waarin alles weer mogelijk lijkt te zijn. Zet McLaren zijn opmars voort, kan Renault met Ricciardo en Ocon de boel op de rit krijgen en waar houdt het strategische alfabet van Ferrari volgend seizoen op?

Wil je ook tijdens de wintermaanden op de hoogte blijven van het laatste F1-nieuws? Check dan onze F1 podcast ‘F1 Spoiler Alert’!

Voor nu rest ons de volledige lijst van beste F1 coureurs van 2019, volgens de teambazen:

  1. Lewis Hamilton       169 punten      ( – )
  2. Max Verstappen     146 punten      ( – )
  3. Charles Leclerc      124 punten       (+3)
  4. Valtteri Bottas          68 punten       (+4)
  5. Sebastian Vettel       58 punten       (-2)
  6. Alexander Albon     57 punten       ( * )
  7. Carlos Sainz jr          55 punten       ( * )
  8. Daniel Ricciardo      49 punten      (-3)
  9. George Russel          41 punten       ( * )
  10. Lando Norris           38 punten       ( * )
Foto via Red Bull Content Pool / Getty Images