Dit zijn de beste iPhone-apps van 2016 volgens Apple

2016 is bijna voorbij en diverse bedrijven kijken terug op het jaar. Ook Apple doet hier aan mee en schijnt een licht op wat volgens hen de beste apps van dit jaar zijn. In de lijst zien we onder meer WhatsApp, Pokémon Go en Netflix. Maar ook spelletjes als Minecraft en Candy Crush blijken populair.

In Nederland is Prisma de app van het jaar voor de iPhone, volgens Apple. Deze app specialiseert zich in bijzondere filters. Het legt namelijk niet zomaar een laag over je foto heen, maar maakt hem opnieuw aan in de stijl die jij kiest.

De titel ‘Spel van het jaar’ voor iPhones werd gewonnen door Clash Royale, een freemium-spel waarin je troepen moet leiden om je tegenstanders te verslaan. Dit doe je aan de hand van kaarten, waarmee je bijvoorbeeld kunt aanvallen, magie kunt uitoefenen of je verdediging kunt verbeteren.

De beste iPad-app was dit jaar Day One Journal, een digitaal dagboek. Ben je op een bijzondere plek, dan kun je direct een foto maken en een stukje tekst in je dagboek kwijt. Het weer van de dag en je locatie worden automatisch toegevoegd, waardoor je daar geen aandacht aan hoeft te besteden. Ook kun je momenten opzoeken en ze zo opnieuw beleven.

Severed wint de titel ‘iPad-spel van het jaar’. In dit spel heb je de controle over een eenarmige strijder genaamd Sasha, die een levend zwaard gebruikt tijdens haar reis door een wereld vol nachtmerries. Sasha zoekt haar familie en jij moet hier natuurlijk bij helpen. In het spel los je puzzels op, vind je geheimen en strijd je tegen diverse monsters.

Severed

Pokémon Go blijkt opnieuw een succes

Natuurlijk heeft Apple ook andere apps die het dit jaar echt goed hebben gedaan. Zo is WhatsApp ook dit jaar weer een populaire gratis app, evenals Netflix. Qua betaalde apps deden het spel Minecraft: Pocket Edition op de iPad en 7 Minute Workout Challenge op de iPhone het goed.

Verder zijn er weinig verrassingen bij de apps die dit jaar het meeste geld ophaalden. Candy Crush Saga blijkt nog altijd een populair spel op de iPad en staat dit jaar dan ook bovenaan. Pokémon Go, waarin je dankzij augmented reality Pokémon kunt vangen in de echte wereld, bleek deze zomer een gigantische hit. Het spel heeft op de iPhone dan ook het meeste geld opgehaald. Helaas voor maker Niantic is die populariteit inmiddels flink afgenomen, dus de kans is groot dat we het spel volgend jaar niet weer op de lijst zien staan.

Pokémon Go augmented reality

Muziek bij Apple Music

Apple Music maakte gisteren bekend dat ze binnen achttien maanden tijd twintig miljoen betalende gebruikers hebben geworven. Een gigantische mijlpaal voor de dienst, maar de vraag is: waar luisteren die gebruikers eigenlijk naar? Ook dat zette Apple op een rijtje. Net als bij Spotify blijkt ook bij Apple Music de hiphop-formatie Broederliefde een grote hit. Zij kregen met Hard Work Pays Off 2 de titel ‘Best Album’. Het beste nummer is voor Martin Garri en Bebe Rexha, namelijk In The Name Of Love.

Apple verkoopt verder ook films en boeken, en ook zijn toppers te vinden. Deadpool is dit jaar de beste blockbuster, Zootropolis krijgt de titel voor beste familiefilm. The Red Turtle mag ‘Best Discovery’ aan zijn lijstje toevoegen van Apple. De beste Nederlandse film is dit jaar Rokjesdag.

Qua boeken zien we vooral twee Nederlandse namen. Hendrik Groen heeft het beste fictieboek met Zolang er leven is, Geert Mak de beste non-fictie met De levens van Jan Six. Verder krijgt Emma Cline met De meisjes de titel voor beste thriller en Nathan Hill met De Nix die voor het beste debut.