De 10 beste series van 2016 die je absoluut moet bingewatchen in je kerstvakantie

Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar mijn lijstje met must see series wordt steeds maar langer en langer. En vooral nadat er dit jaar zoveel goede nieuwe series zijn gelanceerd. Gelukkig is daar de kerstvakantie en heb je hopelijk zeeën van tijd om deze series allemaal te bingewatchen. Dit zijn de 10 beste series die je absoluut moet zien:

1. Mr. Robot

De serie volgt het verhaal van Elliot, een hacker die betrokken raakt bij een collectief dat zich fsociety noemt. Het eerste seizoen draait vooral om de identiteit van de mysterieuze Mr. Robot. Dat seizoen eindigt uiteindelijk in een grote climax waar gedurende de afleveringen naartoe wordt gewerkt. Seizoen twee, dat deze zomer in de VS te zien was, gaat over de nasleep daarvan op de wereld en de personages van de serie.

‘Mr. Robot’ staat helaas niet op Netflix of HBO, dus ben je net zo enthousiast geworden als ik na het zien van onderstaande trailer, zou je de serie op minder legale wijze moeten zien te bemachtigen.

2. The Crown

De Netflix-serie ‘The Crown’ vertelt een biografisch verhaal over de regeerperiode van koningin van het Verenigd Koninkrijk Elizabeth II. De jonge koningin volgt in de jaren 50 haar overleden vader George VI op en moet zich staande zien te houden aan de top van de macht. In het eerste seizoen zien we de eerste tien jaar van Elizabeths leven als koningin.

Vooral de prachtige kostuums in de serie maakt het een echte must see. De serie kostte dan ook 110 miljoen euro; de replica van de trouwjurk van de koningin was zelfs duurder dan de echte trouwjurk. Geen grapje.

3. Vinyl

De HBO-serie ‘Vinyl’ gaat over de muziekindustrie in de jaren 70. Mick Jagger, leadzanger van The Rolling Stones, bedacht het idee om een film over die rock ’n roll tijd te maken. Maar omdat geen enkele filmstudio bereid was om geld te investeren in de film, vormde scenarist Terence Winter het om tot een televisieserie.

Het verhaal speelt zich af in 1973. Richie Finestra gespeeld door Bobby Cannavale (Boardwalk Empire, Will and Grace) is een muziekproducent en hoofd van het platenlabel American Century dat in flinke financiële problemen zit. Hij heeft een oor voor talent en hoopt in de New Yorkse muziekscène een artiest te ontdekken die zijn bedrijf kan redden.

4. Westworld

De HBO serie ‘Westworld’ speelt zich af in een fictief, technologisch geavanceerd Western-pretpark, dat volledig wordt bevolkt door robots die ‘hosts’ worden genoemd en niet van echt zijn te onderscheiden. Je kunt het pretpark bezoeken, tegen een extreem hoge prijs en je uitleven in het Wilde Westen van je dromen. Totdat de kunstmatige intelligentie van de hosts groeit en evolueert en de robots in opstand komen tegen de bezoekers.

Nadat ik de trailer zag, werd ik gelijk getriggerd om de serie te gaan kijken doordat het zo’n fucked up verhaal is. Misschien kunnen we over een aantal jaar daadwerkelijk zo’n fictief pretpark bezoeken.

5. Stranger Things

‘Stranger Things’ vertelt het verhaal van een 12-jarige jongen die vermist raakt in de Amerikaanse staat Indiana van de jaren 80. Zijn familie en vrienden beginnen een zoektocht naar het jongetje, maar in tegenstelling vinden zij een meisje met magische krachten die hun verder helpt met de zoektocht.

De Netflix serie is erg populair mede dankzij de verwijzingen naar E.T., Alien en The Goonies. Op dit moment staat Stranger Things in Amerika op nummer 1 in de hitlijsten als Digital Original-serie en overall op plaats twee net onder Game of Thrones.

6. The OA

De onlangs gelanceerde Netflix serie ‘The OA’ gaat over Prairie Johnson gespeeld door Brit Marling (The East). Prairie is zeven jaar eerder verdwenen en keert plotseling terug in haar geboortestad. De hechte gemeenschap is in shock als blijkt dat het voormalig blind meisje, niet meer blind is. De community weet niet zo goed wat zij aan moeten met de terugkomst van Prairie. Is het een wonder of eerder een gevaarlijk mysterie?

7. The Get Down

Voor de muziekliefhebber is ‘The Get Down’ zeker een aanrader. De Netflix serie gaat over het ontstaan van hiphop en de ondergang van disco in het New York van de jaren 70. Het najagen van dromen, de hoop op een beter leven, weg uit de gewelddadige getto The Bronx, een leven als artiest, daar gaat het om in de serie. Aan het begin van elke aflevering zie je een jonge rapper voor een uitzinnig publiek rappen over zijn jeugd, waarvan de teksten zijn geschreven door Nas.

En jij dacht dat ‘The Crown’ duur was, maar deze serie heeft ook een aardig potje met geld gekost. Deze duurste Netflix serie ooit kostte 120 miljoen dollar en door de vele productieproblemen wordt de serie in twee delen gelanceerd. Op dit moment zijn alleen de eerste zes afleveringen te bekijken en de rest volgt in 2017.

8. Narcos

Ik houd persoonlijk erg van series die een waar gebeurd verhaal vertellen. Mijn vrienden keken mij ook erg raar aan toen ik zei dat ik het eerste seizoen van ‘Narcos’ nog niet had gezien, terwijl de tweede al uit was op Netflix. Oftewel: dat werd bingewatchen!

Narcos gaat over de DEA-jacht op de Colombiaanse drugsbaron Pablo Escobar. In het eerste seizoen zie je hoe Escobar zijn Medillínkartel uitbreidt en de macht krijgt over Colombia, maar daarna ook weer helemaal ten onder gaat. Netflix heeft seizoen 3 en 4 al aangekondigd, maar of deze nog beter worden dan seizoen 1 en 2? Ik betwijfel het.

9. Black Mirror

‘Black Mirror’ is een koning in het aanzetten tot nadenken over de keerzijde van technologische innovatie. Deze serie bestaat uit losse afleveringen die ieder een eigen opzichzelfstaand verhaal vertellen, maar stuk voor stuk één ding gemeen hebben: technologie. De maker Charlie Brooker omschrijft de serie als een zoektocht naar de bijwerkingen van de drug die technologie heet.

10. Person of Interest

Collega Elger overtuigde mij dat ‘Person of Interest’ op de lijst moet. De serie gaat over een systeem dat via kunstmatige intelligentie misdaad voorspelt in New York op basis van data die hij verzamelt uit onder andere beveiligingscamera’s. De eerste seizoenen beginnen als een redelijk standaard misdaadserie waarin elke aflevering een zaak wordt opgelost, maar naarmate de seizoenen wordt er meer aandacht gelegd op de voor- en nadelen van dit soort technologie.

Uiteindelijk eindigt het vijfde en laatste seizoen in een oorlog tussen twee supercomputers die als maar heftiger wordt en waarbij slachtoffers onvermijdbaar zijn.