Betekent deze lichtgevende stoep het einde van de lantaarnpaal?

Vorige week werd de N329 bij Oss als eerste autoweg ter wereld voorzien van zogenaamde ‘glowing lines;’ markering die overdag licht absorbeert en dit vervolgens als het donker is weer afgeeft. Het Britse bedrijf Pro-Teq komt nu met een variant hierop en tovert een simpel voetpad om in een magisch glinsterend pad. Is dit het einde van de lantaarnpaal?

‘Starpath,’ is hoe de Britten hun nieuwe product noemen. Het gaat om deeltjes die als een nieuwe laag over bestaande asfalt of stenen paden kunnen worden gesprayd. Net als bij het Nederlandse project Glowing Lights is de stof in staat overdag UV licht te absorberen en deze ’s avonds weer af te kaatsen. Het resultaat? Een magisch glitterend voetpad.

Het verlichte pad wordt op dit moment getest in een deel van Christ’s Pieces, een Victoriaans park in het oosten van Cambridge. Volgens Pro-Teq kostte het slechts dertig minuten om het Starpath te creëren en kon publiek er binnen enkele uren overheen lopen. In de bovenstaande video is te zien hoe dit gebeurd.

w640

Naast een betoverend uiterlijk wil het bedrijf met het product kosten besparen: bestaande wegen hoeven niet te worden vervangen, er wordt simpelweg een nieuwe laag aan het wegdek toegevoegd. Bovendien is het systeem een duurzaam alternatief voor dure straatverlichting.

Het is interessant hoe dit soort nieuwe technologieën het straatbeeld volledig, maar op een natuurlijke manier kunnen veranderen. Het ’s avonds lopen door het park of over straat wordt hierdoor een magische ervaring, veel leuker dan de vaak lelijke straatverlichting!

home_ptsp_006 home_ptsp_003starpath-Pro-Teq-glow-pavement-537x398